Herebiopszia, azoospermia, férfi meddőség kezelése

Eseteismertetések herebiopsziával kapcsoltban:
1. ESET hereleszállási zavar: Férj 36 éves, felesége 34 éves. 1 éve szeretnének gyermeket. Feleség kivizsgálásánál endometriozis igazolódott, amit műtétileg megoldottak. Férjnél azoospermia (hímivarsejtek teljes hiánya) igazolódott. Hormon vizsgálatok rendben voltak. Genetika normális (46 XY, Y kom mikrodeléció negatív). Férjnél gyermekkorban hereleszállási zavar miatt bal oldali hereműtét történt ( 2 évesen). A herék 12 ml nagyságúak. Kétoldali térkép biopsziát végeztünk, mindkét heréből 2-2 mintát vettünk. A bal herében nem volt spermatogenesis, a jobb herében mindkét mintában kiérett spermiumok voltak. A mintát fagyasztásra küldtük, melyből későbbiekben lombik megtermékenyítést végeztek.
2. ESET genetika/Sertoli Cell Only (SCO): Férj 29 éves, feleség 28 éves. 1 éve szeretnének gyermeket. Elvégezett spermatogram azoospermiat ( hímivarsejtek teljes hiányát) igazolta. A hormon vizsgálatban FSH magas (15), tesztoszteron alacsony (8 nmol/l) volt. Mindkét here 14 ml térfogatú, a here UH microlithiazist (here meszesedése) igazolta. Kétoldali here térképbiopsziát végeztünk. A herében nem találtunk kiérett hímivarsejtet. A szövettani vizsgálat Sertoli Cell Only szindrómát igazolt, vagyis csak ún. dajka sejtek jelenlétét. Ez egy végleges állapot gyógyítani nem lehet. Ebben az esetben a párnak donor inszemináció lehetőségét javasoltam.
3. ESET ondóúti elzáródás: A férj 34 éves, feleség 32 éves. 2 éve szeretnének gyermeket. Férjnél elvégezett spermatogram azoospermiat (ondósejtek teljes hiánya) mutatta. Az ondótérfogat nagyon alacsony 0.4 ml és alacsony pH (6.4) volt. Mindkét here normál méretű. Hormon vizsgalatok és genetika normális. Ezek a vizsgálati eredmények elzáródásos okot feltételeznek. Más intézetben elvégezett kétoldali térképbiopszia minden mintában normál hímivarsejt termelést igazolt, a mintát fagyasztára küldték. A CT vizsgálat prosztatában cystát írt le, melyet követően húgycsövön keresztüli rezekcióval az ondódombot bevágva a cystát megnyitottuk, a műtét után hímivarsejt szám 10 mill/ml volt.
A herebiopszia indikációja

1. azoospermia (nincs spermium az ondóban, lehet elzáródásos vagy nem elzáródásos ok).

2. here microlithiázisa (UH képen kis meszesedések a herébe)- heredaganat megelőzése miatt.

3. felnőttkori rejtett heréjűség - spermatogenezis megitélése ill. heretumor gyanú kizárása miatt.

4. ellenoldali heretumor miatt.

A herebiopsziát leggyakrabban azoospermia miatt végezzük (nincs az ondóban hímivarsejt), mindkét heréből ( ha van) mintát kell venni. A műtét előtt szükség van hormon vizsgálatra (FSH,LH, tesztoszteron, prolaktin), genetikai vizsgálatra és here ultrahangra. Ezt a három vizsgálatot minden esetben el kell végezni. A hormon vizsgálat és here UH is nagyon értékes információt nyújt a here állapotáról.
Azoospermia esetén fontos a genetikai vizsgálatok elvégzése is (Y kromoszóma mikrodeléció), ha a vizsgálat a ill. b tipusú deléciót igazol, akkor NINCS értelme elvégezni a biopsziát. Ha c tipusú mikrodeléció igazolódik akkor 50% az esélye a hímivarsejt nyerésnek és k.b. 10 % a sikeres fertilizáció aránya.

Here microlithiasis. Ebben az esetben nagyon gyakori a spermatogenezis zavara.

Here microlithiasis
A kivett minták szövettani értékelése

A szövettani eredmények az alábbiak lehetnek.

1. csökent az ún. kiérett spermiumok száma.

2. a spemiumok érése csak egy bizonyos szintig jut el ez az érési gátlás jelensége.

3. a herében nincsenek spermium ős sejtek, csak az ún. dajka sejtek ez a Sertoli sejt szindróma (SCO).

4. ha az őssejtek (spermatogoniumok) és a dajka sejtek (Sertoli) is hiányoznak, a csatornák fala heges megvastagodott ezt a jelenséget tubuláris hegesedésnek (tubular shadow) nevezik.

5. ha sok a sokmagvú sejtek száma, osztódási eltérés látható ezt megalospermatocyta-nak nevezzük.

6. a mintában lehetnek daganatsejtek, daganat gyanús sejtek és a microlithiais nevű eltérés is.

A kivett herebiopszás mintákat kémcsövekbe helyezzük.

Herebiopsziás minták
A herebiopszia kivitelezése

A herebiopsziát többféle módon végzik, mivel a herében a spermatogenezis nem mindehol egyforma, ezért ún. térkép biopsziát kell végezni mindkét heréből.
A műtét során a herezsacskó középső részén ejtett 2-3 cm-es metszésből a herét feltárjuk, a here alsó és felső polusából mintát veszünk. Nagyon fontos a kivett minta szövettani vizsgálata és fagyasztása (kriopreservatio) történő küldése.
A kriopreservatio módszerével a női ciklus idejétől függetlenül lehet a mintát felhasználni, tehát a herebiopsziás minatvételnek nem a peteleszívás napján kell történnie. Sikeresség szempontjából a nem elzáródásos azoospermiák esetén fagyasztott mintákat használva kissé alacsonyabb, mig elzáródásos azoospermiák esetén ugyanannyi a terhesség esélye mint a peteleszívással egyidőben végzett nem fagyasztott mintatvétel.

Herebiopszia műtéti kivitelezése. A műtét során hereszövetet távolítunk el.

Herebiopszia műtéti képe.