Hímvessző betegségei

Hímvessző makkjának és fityma bőrének gyulladása(balanitis)


Makk ill. a fityma bőrének gyulladás. Visszatérő esetekben a fityma bőrének hegesedését okozza. Gyakran rossz higénés szokások miatt jön létre.
A panaszok lehetnek: fájdalmas, gyulladt nehezen hátrahúzható bőr, merevedési zavarok, vizelési panaszok, viszketés, ritkán láz. A makk ill. bőr vörös gyulladt, fitymaszűkület, húgycsőnyílás szűkület, vizeléskor fityma bőrének feldduzadása lehet. Az okok között rossz higéne, különböző szappan ill. vegyi anyag allergia, kövérség, cukorbetegség, keringési betegségek lehetnek. A kórokozók candida, streptoccus A és B, gonorhhea, chlamydia, HPV, Gardenella vaginalis, Trichomonas, Borellia Burgdorferi lehet.
Kivizsgálásnál vércukorszint ellenőrzés, szerológiai vizsgálat, Candida, HPV, HIV vizsgálat javasolt.
Kezelés: melegvizes mosás, balanitis xerotica-ban szteroidos kenőcs használata. Visszatérő esetben pimecroliumus (Novartis Inc.) krém használata.
Bakteriális fertőzés gyanú esetén antibakteriális kenőcs.
Candida esetén clotrimazol kenőcs.
Fityma szűkület kialakulásákor körülmetélés javasolt.

Fityma szűkület (phimozis)


Fityma szűkülterről akkor beszélünk, ha a bőrt a hímvesszőről nem lehet a makk mögé húzni. Lehet relatív szükület is, amikor csak erekciókor van körkörös bőrfeszülés (ilyet okozhat a rövid fék is). A körülmetélés a legősibb időktől végzett műtétek közés tartozik.
A körülmetélt férfiak esetén kisebb a húgyuti fertőzés veszély, a hímvessző tisztán tartható, bizonyos bőrbetegségek nem alakulnak ki.
A phimozis gyakran a cukorbetegség első jele lehet, gyakran alakul ki a bőr gyulladása miatt.
Gyermekkori fityma szűkület esetén 0.05%-os betamethasone krémet kell alkalmazni 4-6 hétig napi 1-2x. Felnőttkorban helyi érzéstelenítsében lehet a műtétet elvégezni, többféle műtéti technika létezik.
A műtétről további leírás a műtétek menüpont alatt.stacks_image_BF9A5D58-2ED4-4665-9E39-A2E49B719EF0

Balanitis xerotica obliterans esetén a hímvessző bőre hegesedik, ez szükületet okoz.

Balanitis xerotica obliterans (BXO), a hímvessző bőrének és makknak heges nem fertőzés okozta elváltozásaEnnek az elváltozásnak a pontos oka ismeretlen. Feltételezik a fityma bőre alatti krónikus irritációt, hormonális okokat, autoimmun eltéréseket, genetikai faktorokat, human papilloma fertőzést (HPV).
A kezdeti tünetek:
viszkető, égő érzés, a makk érzéketlensége, fájdalmas merevedés, csökenő vizelet sugár.
Későbbiekben fitymaszűkület alakul ki.
Nagyon ritkán hímvessző rák is kialakulhat.
Fizikálisan vizsgálva a fehéres heges bőratrophia, vöröses elváltozások, fehér gyűrűszerű elváltozás a fityma bőrén, a makkon fehéres főleg a húgycső körüli elváltozás, a húgycső pontuserűen beszükül. A fityma bőre későbbi stádiumban nem húzható hátra.
Kezelés:

helyi szteroidos kezelés (csak enyhe esetben). Hegesdés esetén hatástalan.
Tacrolimus (Protopic) kenőcs.
CO2 lézer kezelés is hatásos lehet.
Műtéti megoldások: súlyos hegesedés esetén bőrátültetés, húgycsőszükület esetén lézeres vaporizáció.

Faggyúmirigyek a makk peremén (angol elnevezés pearly penile papules)

Ezek a képletek főleg a makk peremén sorban elhelyezkedő fehéres enyhén kiemelkedő elváltozások. Gyakran hiszik, hogy szexuálisan terjedő bőrelváltozásról van szó, elsősorban condylomával keverik össze. Teljesen jóindulatú, főleg nem körülmetélt férfiakon látható, gyakran körülmetélés után eltűnnek.
Teendő ezzel az elváltozással nincs. Akiket pszihésen zavar CO2 lézeres vaporizációs kezeléssel műthető.
Gyógyszeresen ill. kenőccsel nem érdemes gyógyítani.
stacks_image_C85216DC-F978-4906-BDD9-891BA0DB5261

Apró faggyúmirigyek a makkon.

Hímvessző görbület (induratio penis plastica, Peyronie kór)

A pénisz erekciókor kialakulós görbülete. Gyakran tapinható heges, tömött, porcszerű elváltozás a hímvessző gyöki ill. háti részén. Ezek a plakkok a hímvessző rostos burkának rugalmasságát csökkentik, így jön létra a különböző fokú görbület ill. homokóra szerű szükület. elsősorban 40-70 éves korosztályt érinti.A kezdeti szakban gyulladás alakul ki a rostos burokban. A kiváltó ok lehet mikrotrauma, gyulladás, a pontos okok nem ismertek.
A kezdeti tünetek: fájdalom, görbület, tapinható plakk, homokóra szerű szükület, csökkenő erejű erekció.
A kezelés lehet gyógyszeres és sebészi. A sebész bevatkozással várni kell, amíg a görbület stabilizálódik. A gyógyszeres kezelésnél sokfajta terápiát alkalmaznak, több kevesebb sikerrel. Potaba (B vitamin komplex), tamoxifen, colhicin, E vitamin, injekciós kezelés, ESWL kezelés, interferon alfa 2b. Vákuum készülékes nyújtás.
Műtéről a műtét menüpont alatt olvashat.

Balanitis circumscripta (Zoon féle gyulladás)


Ez egy ún. plasma sejtes gyulladás, melyet gyakran kevernek össze a hímvessző daganatos eredetű gyulladásával (Erythroplasia Queyrat). Oka ismeretlen.
A betegek középkorúak vagy idősebben, A tünetek gyakran a makk egy részére loklizálódnak, enyhe égő, viszkető érzés. Egyértelmű diagnózist a pénisz biopszia ad.
Kezelésnél tacrolimus vagy pimecrolimus kenőcs jó hatású lehet.
A körülmetélés (circumcisio) után nagyon gyakran gyógyulás tapasztalható. CO2 lézeres kezelés is végezhető.
stacks_image_F2AD588D-58CC-475F-B552-535202CFFC13

Hímvessző bőrgyulladása az ún. Zoon balanitis.