Andrológiai Magánrendelés

Dr. Szabó Ferenc andrológus urológus
Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus
Rendelés:
Humancell Őssejtbank: szerda, csütörtök
Reprosys Termékenységi központ: kedd
REPROSYS RENDELÉS (ÚJ)
KEDD:10-16-ig
ELŐJEGYZÉS:06-30-22-44-139 vagy
06-1-613-6293

(Hétfőtől péntekig 9-16-ig)
Rendelés helye: Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ (M0 Megyeri hídtól 2 percre)
HUMANCELL RENDELÉS
SZERDA:9-16-ig
CSÜTÖRTÖK:9-18:30-ig

ELŐJEGYZÉS:
06-20-38-40-408
(Hétfőtől péntekig 9-17-ig)
Rendelés helye: Budapest VIII. ker. Fiumei út 7. Humancell Őssejtbank (Keleti Pályaudvarnál)
Rövid előjegyzés!
A Reprosysban 1 héten belül fogadjuk!
Dr. Szabó Ferenc andrológus
Dr. Szabó Ferenc
Andrológus, urológus szakorvos. Európia Andrológiai Akadémia Andrológus szakorvosa. 2000 óta foglalkozom andrológiával,
2007 óta végzek andrológiai szakrendelést a Humancell Őssejtbankban, elsősorban férfi meddőség, merevedési zavarok, prosztata problémák, here és pénisz betegségeinek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.
Műtéti háttér Rókus Kórház egynapos sebészetén és Reprosys Termékenységi Központban van.
védőnő
Mika Zsuzsanna és Szalai Anita asszisztenseket lehet hívni időpont egyeztetés, különböző vizsgálatokkal kapcsolatos kérdések esetén.
Telefon: munkanapokon 06-20-38-40-408 számon.
Rendelő címe: Bp. VIII. ker. Fiumei út 7.
Humancell Őssejtbank
Nagy Melinda biológus
Nagy Melinda biológus, M.Sc. embriológus.
Több meddőségi centrum vezető biológusaként nagyon sok tapasztalattal rendelkezik a különböző sperma vizsgálati módszerekben is. QuDeGA német minősítő vizsgát tett. HBA és SCSA és HALO spermium DNS fragmentációs vizsgálatot is végez.
humamcell
Rendelésünk szerdán és csütörtökön a Humancell Őssejtbankban történik. A Humancell MCC Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2005-ben jött létre elsősorban köldökzsínorvér fagyasztással, donor sperma tárolással, spermafagyasztással foglalkozik. 2007-től andrológiai szakrendelést folytatunk, teljeskörű andrológiai kivizsgálással és teljes labor háttérrel, QuaDeGa laborminősítésű alap spermatogram vizsgálattal ill. speciális spermavizsgálatokkal.
CÍM: BUDAPEST VIII. KER. FIUMEI ÚT 7.
Reprosys Rendelő
Keddi napon a rendelés a Reprosys Termékenységi központban történik.
A Reprosys Termékenységi Központ a meddőség teljekörű kivizsgálás és kezelése történik az alap vizsgálatoktól a lombik programig. A férfi meddőség teljeskörű kivizsgálása és kezelése is lehetséges. Az alap spermavizsgálaton kívül a legmodernebb funkcionális spermavizsgálatokig (SCSA spermium DNS fragmentáció, acrosoma reakciós vizsgálat, spermium ROS vizsgálat stb.). Lehetőség van különböző andrológiai műtétek végzésésre is pl: herebiopszia, varicokele, herecysta stb..
CÍM: Budapest IV KER. MEGYERI ÚT 53.
1. ESET a testépítő: 32 éves testépítő férfi különböző anabolikus szteroidokat használ, jelenleg gyermeket szeretne. Elvégezett spermatogram vizsgálat nagyon alacsony hímivarsejt számot igazolt. Heréje kisebb lett, FSH és LH értékek nagyon alacsonyak, tesztoszteron szintje nagyon magas. Ebben az esetben a tesztoszteron elhagyása, idővel újabb hormonvizsgálat elvégzése és antiösztrogén megfelelő adása javasolt. 6-12 hónap után az esetek nagy részében rendeződik a probléma.
2.ESET a hypogonadizmus (Klinfelter szindróma): 35 éves férfi fáradékonyság, csökkent nemi vágy és gyermekigény miatt jelentkezett. Az elvégezett vizsgálatok kisebb heréket, alacsony tesztoszteron szintet (4 nmol/L) és 47 XXY kariotipust igazoltak. A hímivarsejtek a spermium vizsgálatnál nem találhatóak. Az FSH érték 30 körüli volt. A férfi herebiopsziába nem egyezett bele. Tesztoszteron pótlást követően panaszai megszüntek, életereje és nemi vágya visszatért.
3. ESET öregedő férfi, metabolikus szindróma, hasi elhízás: 64 éves férfi merevdési zavar, hasi elhízás, csökkent nemi vágy és magas vérnyomás miatt kereste fel rendelésünket. Az elvégezett vizsgálatok alacsony tesztsozteron szintet 7 nmol/L, kb. 20 kg túlsúlyt igazoltak. Életmód váltással, rendszeres alacsony intenzitású mozgással és tesztoszteron pótlással panaszok rendeződtek, 10 kg-t fogyott, életreje megnőtt, vérnyomása csökkent.

A TESZTOSZTERON HIÁNY ANDROLÓGIAI VONATKOZÁSAI

A tesztoszteron

A tesztoszteronnak  összetett hatása van. Férfiakban befolyásolja a viselkedést, nemi vágyat, izomerőt, csont és izomövekedést, pubertást, hajnövekedést, nemi jellegek kialakítását.
Tesztoszteron  szint csökkenés több okból is előfordulhat, így pl: különböző központi idegrendszert érintő betegségek miatt csökken az agyalapi mirigy működése, emiatt az FSH és LH termelés, ami a herében lévő csökkent tesztoszteron termeléshez vezet. Másik ok a herében lévő ún. Leydig sejtek funkciózavara lehet ami szintén csökkent tesztoszteron szintet eredményezhet. Hasonlóan az elhízás is csökkenti a tesztoszteron szintet az agyalapi mirigy gátlása révén. Idős korban olyan funkciónális elváltozások jönnek létre, melyek következtében szintén csökken a tesztoszteron szint.

Tesztoszteron és szexuális diszfunkció

A tesztoszteronnal kapcsoltban sokszor felvetődik a kérdés, hogy milyen hatásai vannak a szexuális funkciókra. A  tesztoszteron a legfontosabb férfi hormon,  az  pont mikor tesztoszteron pótlás szükséges egyén szerint is nagyon változó lehet.  Egyes vizsgálatok  300 ng/dl (10 nmol/l) értéket tartanak alsó határértéknek, míg pl. az Európai Andrológiai Akadémia 230 ng/dl (8 nmol/l) határozza ezt meg.

tesztoszteron termelés
Hogyan termelődik a tesztoszteron?

A hypothalamusban termelődik GnRH nevű hormon (gonadotropin releasing hormon), mely az agyalapi mirigyre hatva szabályozza az LH (luteinizáló hormon) működését, ez a hormon herében évő ún. Leydig setjeinek tesztoszteron termelését irányítja.  A herékben naponta 0.24 umol/nap tesztoszteron termelődik. A tesztoszteronból dihidroszteron és ösztadiol keletkezik.  A tesztoszteron szint reggel 8 óra körül a legmagasabb, délutánra  értéke csökken (15-30%-ot is).  98%-a fehérjéhez kötötten található a vérben egyrészt albuminhoz másrészt ún. SHBG fehérjéhez.
A tesztoszteronnak hatása van a csontokra, haj és szőrnövekedére, izomerőre, zsíreloszlásra, hímivarsejt termelésre, ondó mennyiségére, libidóra, erekcióra, prosztata és ondóhólyag működésre.
A tesztoszteron termelés 45-50 évektől kezd el igazán csökkeni.  Ennek több oka is van, csökken a Leydig sejtek száma, gyógyszerek szedése, a hypthalamusz-hipofízis rendszer működésében beálló változások.

A tesztoszteron centrálisan és perifériásan is szabályozza az erekciót. Az agyban az alacsonyabb tesztoszteron szint miatt csökken az “erektilis szignál”.  Tesztoszteron pótlás után fokozódik az agy ilyen irányú funkciója. Perifériásan a tesztoszteron  befolyásolja az barlangostest izomzatának működését. Állatkisérletek igazolták, hogy tesztoszteron  hiány esetén a hímvessző izomsejtjei atrophizálnak, kollegén lerakódás alakul ki, idegek  funkciója romlik,  a hímvessző rostos burka hegesedik. A tesztoszteron másik fontos hatása az ún PDE5 enzim működésének szabályozása. Ez az enzim az erekció egyik kulcsfigurája.

Tesztoszteron és prosztata

A tesztoszteron a prosztata működés egyik lefontosabb szabályzó hormonja.   10-20 éves kor között a tesztoszteron szint drámain emelkedik  ennek a hatására prosztata növekedésnek indul, majd  20 évek után  beáll egy egyensúlyi állapot a prosztata működésében.  Az prosztatában a tesztoszteronból  5 alfa dihidrotesztoszteron alakul  ki. Ez 5DHT  kötődik a prosztata  androgén receproraihoz és szabályozza a prosztata sejtjeinek osztódását.  A modern gyógyszeres kezelések, ennek az enzimnek a működését gátolják.

Tesztoszteron és agy

A tesztoszteron javítja a memóriát, a szellemi teljesítő képességet, részben hatással van a libidóra.  A tesztoszteron szint csökkenése  depresszív hangulatot okozhat.

Izomerő és zsírszövet

A tesztoszteron  növeli az izmok fehérje termelését , növeli az izomerőt.  Idősebb férfiakban az izomtömeg  korrelál a szérum tesztsozteron szinttel.  A tesztoszteron hiány  következtében csökken az izomtömeg és izomerő. Tesztoszteron pótlás után csökken a hasi és össz zsirmennyiség idős fériakban.  

Tesztoszteron és csont

Tesztoszteronból aromatizáció utján ösztradiol keletkezik, ez szabályozza a csontok működését. Alulműködés esetén csontrikulás alakulhat ki. Több tanulmány is megerősítette, hogy időső férikanál  alacsony tesztoszteron szint esetén magasabb volt  a  combnyaktörések aránya.

A  tesztoszteron és vérképzés

A tesztoszteron fokozza a vörösvérsejtek termelését a vese  eritropoetin termelődésén keresztül. Ennek következtében emeli a haemoglobin szintet.  Tesztoszteron szint hiány miatt 10-20%-al is csökkenhet a haemoglobin  szint.

Teszoszteron és anyagcsere

A tesztoszteron hiány  elhízást, cukorbetegséget, magas vérnyomást és diszlipidémiát okoz. Elhízott, cukorbeteg, alacsony tesztoszteron szintű fériaknál alkalmazott  tesztoszteron pótlás során javultak a vércukor értékek, csökkent a hasi körfogat, javultak a HDL és LDL szintek.

Tesztoszteron és szív érrendszer.

A tesztoszteronnak hatása van az érelmeszesedésre, szívműködésre. A tesztoszteron  relaxálja az ereket.  Befolyásolja az endothel (az ereket bélelő belső hám) működését.
Újabban felvetődött, hogy a tesztoszteron pótlás idősekben szívizom károsodást okoz, de ezt a tanulmányok átvizsgálása nem támasztotta ála.

Tesztoszteron hiány diagnózisa.

Tesztoszteron hiány tünetei: fáradság,  izomtömeg csökkenés,  energiaszint csökkenés,  életerő csökkenés, csökkent libidó, csökkenő szexuális aktivitás,  fokozódó izzadás, száraz bőr, vérszegénység, depresszív hangulat, ingerlékenység, motiváció csökkenése.

Tesztoszteron szintek és tünetek
Androgén hiány kérdőív (ADAM)

Csökkent a libidója?
Csökkent az energiaszintje?
Csökkent az ereje, teljesítőképessége?
Csökkent a magassága?
Csökkent az életkedve?
Bánatos, szomorú?
Erekció ereje csökkent?
Elalszik, álmos ebéd után?
Megváltozott a munkakedve?


Laborvizsgálatok


A tesztoszeron szintet reggel 7-10 óra között kell vizsgálni vérből vett mintában. Amennyiben a tesztoszteron szint 250  ng/dl alatti FSH és LH, prolaktin , TSH  vizsgálat is szükséges.  8-12  nmol/ l esetén szabad tesztoszteron szint meghatározás javasolt. Ez vagy szabad tesztosztero  szint mérésből vagy indirekt úton albumin ill. SHBG hormon ismeretében kiszámolható.

Tesztoszteron kezelés

Tesztoszteron adásának indikációja

 • alacsony tesztoszteron szint (elsődleges tesztoszteron hiány, másodlagos tesztoszteron hiány, ún. késő korban jelentkező tesztoszteron hiány (late onset hypogonadism)
 • késői pubertás
 • aplasztikus vese eredetű vérszegénység
 • ún. off label alkalmazás fokozott növekedés esetén
 • experimentálisan férfi fogamzásgátlás (igen nem ez nem elírás).
 • öregedő férfi kezelésében (jelenleg is kutatják)

Mi történik tesztoszteron túlzott alkalmazása esetén? Ebben az esetben a herékben lévő tesztoszteron termelés leáll, a spermium termelés leáll!, az agyalapi mirigy FSH és LH termelése negatív feedback azaz gátlás miatt szintén leáll. Tehát megvalósul a férfi fogamzásgátlás elvi lehetősége. Sok esetben a tesztoszteron elhagyásával ezek a folymatok visszarendeződnek. Tehát a tesztoszteron főleg nagy dózisban nem alkalmas a férfi meddőség kezelésére. A tesztoszteron undecaonate kevésébé gátolja az agyalapi mirigy működését, ezért alkalmazzák, alkalmazták antiösztrogénnel is kombinálva.8.7 nmol/l ( 250 ng/dl) alatti értéknél az androgén hiány tüneteinek észlelésekor tesztoszteron pótllás javasolt. Határesetekben rövid idejű tesztoszteron pótlás elegendő lehet. A tesztoszteron adásának abszolút kontraindikációka aktív prosztatarák, emlőtumor. Relatív kontraindikáció magasabb vörösvérsejtszám, alvási apnoe, alsó húgyuti tünetek.


KONTRAINDIKÁLT férfi meddőség kezelésében.
Jelenleg az elfogadott normál tesztoszteron szint 12 nmol/L. Ez alatti szintet alacsonynak mondhatjuk. A 15 nmol/L szint alatt már megfigyelhető az életerő ill. nemi vágy csökkenése. Azonban jelentős merevedési zavar csak 8 nmol/l szint alatt figyelhető meg.
Jelenleg elfogadott nézet szerint abszolút alsó határértéknek a tesztoszteron pótlásnál a 8 nmol/L értéket tekintjük. 8-12 nmol/L közötti értéknél egyénileg kell elbírálni a pótlást.

Többféle tesztoszteron készítmény van forgalomban, itt csak a Magyarországon HIVATALOSAN kapható készítményeket írom le:
testosterone undecaonate (Andriol Testocaps), jó felszívódás érdekében evés közben érdemes bevenni. 2-6 óra alat éri el a szérumaban a maximum koncentrációt. Napi adagja 2-4 kapszula. Akkor érdemes alkalmazni mikor a betegnek saját tesztoszteron termelése is van.
Mestrolone (Proviron) előnye, hogy olcsó szer, de tulajdonképpen semmi egyéb, nem alkalmas alacsony tesztoszteron szint pótlására. Nem fejti ki a tesztoszteron teljes hatásspektrumát.
Testostrone undecaonate (Nebido 1000 mg) injekció, 3 hónaponta kell adagolni. Alacsony tesztoszteron szint, hypgonadizmus esetén nagyon jó szer. Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezt a gyógyszert Kínában jelenleg fogamzásgátlásra is használják (kisérleti stádium).
Tesztoszteron gélek (Androgél, Tostran). Jól felszívódnak, jó plazma szintet biztosítanak. Vigyázni kell, hogy a környezetben lévő gyerekere ill. nőkre ne kerüljön a készítményből.
Sajnos drága készítmények.
A tesztoszteron szint emelésre alkalmazható még antiösztrogén kezelés, ez az agyalapi mirigy működését serkenti, emeli az LH mennyiségét ami tesztoszteron szint emelkedéshez vezet. Injekció formájában hasonló hatású a ún. HCG injekkció ami LH hatást vált ki és fokozza a Leydig sejtek tesztoszteron termelését. Az aromatáz gátlók is használhatóak tesztoszteron szint növelésre, ebben az esetben az ösztardiol teremlés csökkentése által növelhető a tesztoszteron szint.

Tesztoszteron csökkenés

ANDROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

Dr. Szabó Ferenc
androlólus-urológus adjunktus
Andrológiai magánrendelésünkön férfi meddőség, merevedési zavararok, prosztata problémák, tesztoszteron hiány, here és péniszbetegségek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.

KAPCSOLAT

Időpont egyeztetés:
HUMANCELL
06-20-38-40-408
számon (szerda,csütörtöki rendelésre)

SZERDA: 9-16-ig, CSÜTÖRTÖK: 9-18:30-ig

REPROSYS
06-30-22-44-139
számon
(keddi rendelésre)

KEDD:10-16-ig

SZERDAI ÉS CSÜTÖRTÖKI RENDELÉS
Rendelés helye:
Humancell Őssejtbank
Budapest VIII. ker. Fiumei út 7.

KEDDI RENDELÉS
Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ


SZOLGÁLTATÁSAINK:

 • alap spermavizsgálat (szám, mozgás, morfolólógai stb.)
 • speciális spermavizsgálatok (HBA, SCSA spermium DNS fragmentáció, spermium acrosoma reakció vizsgálat, MAR teszt, ROS teszt)
 • prosztata PMN elasztáz és IL6 és IL8 vizsgálat
 • andrológia és urológiai szakvizsgálat
 • here és pénisz ultrahang
 • hormon vizsgálatok (FHS, LH, tesztoszteron, prolaktin, TSH)
 • genetika vizsgálat (kariotpizálás, Y kromoszóma mikrodeléció, CFTR mutáció)
 • gyulladások vizsgálata (ondó és vizelet tenyésztés)
 • speciális PCR vizsgálatok (Chlamydia, Ureoplasma, HPV)
 • condyloma szűrés és kezelés (HPV PCR)
 • általános laborvizsgálatok
 • prosztata szűrés (PSA, vizelet, ultrahang)
 • általános laborvizsgálatok
 • REPROSYS TERMÉKENYSÉGI KÖZPONTBAN teljeskörű lombik program előtti kivizsgálás és lombik program
 • ismétlődő vetélések kivizsgálása