Andrológiai Magánrendelés

Dr. Szabó Ferenc andrológus urológus
Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus
Rendelés:
Humancell Őssejtbank: szerda, csütörtök
Reprosys Termékenységi központ: kedd
REPROSYS RENDELÉS (ÚJ)
KEDD:10-16-ig
ELŐJEGYZÉS:06-30-22-44-139 vagy
06-1-613-6293

(Hétfőtől péntekig 9-16-ig)
Rendelés helye: Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ (M0 Megyeri hídtól 2 percre)
HUMANCELL RENDELÉS
SZERDA:9-16-ig
CSÜTÖRTÖK:9-18:00-ig

ELŐJEGYZÉS:
06-20-38-40-408
(Hétfőtől péntekig 9-16-ig). Számkijelzés esetén visszahívjuk.
Rendelés helye: Budapest VIII. ker. Fiumei út 7. Humancell Őssejtbank (Keleti Pályaudvarnál)
Dr. Szabó Ferenc andrológus
Dr. Szabó Ferenc
Andrológus, urológus szakorvos. Európia Andrológiai Akadémia Andrológus szakorvosa. 2000 óta foglalkozom andrológiával,
2007 óta végzek andrológiai szakrendelést a Humancell Őssejtbankban, elsősorban férfi meddőség, merevedési zavarok, prosztata problémák, here és pénisz betegségeinek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.
Műtéti háttér Rókus Kórház egynapos sebészetén és Reprosys Termékenységi Központban van.
Nagy Melinda biológus
Nagy Melinda biológus, M.Sc. embriológus.
Több meddőségi centrum vezető biológusaként nagyon sok tapasztalattal rendelkezik a különböző sperma vizsgálati módszerekben is. QuDeGA német minősítő vizsgát tett. HBA és SCSA és HALO spermium DNS fragmentációs vizsgálatot is végez.
humamcell
Rendelésünk szerdán és csütörtökön a Humancell Őssejtbankban történik. A Humancell MCC Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2005-ben jött létre elsősorban köldökzsínorvér fagyasztással, donor sperma tárolással, spermafagyasztással foglalkozik. 2007-től andrológiai szakrendelést folytatunk, teljeskörű andrológiai kivizsgálással és teljes labor háttérrel, QuaDeGa laborminősítésű alap spermatogram vizsgálattal ill. speciális spermavizsgálatokkal.
CÍM: BUDAPEST VIII. KER. FIUMEI ÚT 7.
Reprosys Rendelő
Keddi napon a rendelés a Reprosys Termékenységi központban történik.
A Reprosys Termékenységi Központ a meddőség teljekörű kivizsgálás és kezelése történik az alap vizsgálatoktól a lombik programig. A férfi meddőség teljeskörű kivizsgálása és kezelése is lehetséges. Az alap spermavizsgálaton kívül a legmodernebb funkcionális spermavizsgálatokig (SCSA spermium DNS fragmentáció, acrosoma reakciós vizsgálat, spermium ROS vizsgálat stb.). Lehetőség van különböző andrológiai műtétek végzésésre is pl: herebiopszia, varicokele, herecysta stb..
CÍM: Budapest IV KER. MEGYERI ÚT 53.

Spermatogram, nemzőképességi vizsgálat

 • 3-5 nap önmegtartóztatás (nem kevesebb és nem több!!!)
 • minta leadása a rendelőben vagy hozott minta vizsgálata (1 órán belül be kell érni vele)
 • eredmény 1 óra múlva kész
 • eredménnyel andrológiai konzultáció


1 órán belül kész!

Spermavizsgálatról


Spermavizsgálatokat a QuDeGa német minőségellenőrzés alapján végezzük, Magyarországon egyedüli magánrendelésként.

Egészségpénztárra elszámolható.

Szükség esetén speciális spermavizsgálatokat végzünk: spermium SCSA DNS fragmentáció, HBA teszt, spermium acrosoma reakció teszt, spermium MAR teszt.

Meddőségi kivizsgálás
×
Amennyiben bizonytalan vagy kérdése van a vizsgálattal kapcsolatban hívja a 06-20-38-40-408 számot. Az árakról itt tájékozódhat.

1. Sperma mintaadása. Mire kell figyelni? Kérem olvassa el!


A sperma mintaadásra külön helyiség áll rendelkezésre.
Fontos a vizsgálat előtti
minimum 3, maximum 7 napos önmegtartóztatás (a rövidebb és hosszabb önmegtartóztatás befolyásolja az eredményt. Ideális a 4-5 napos önmegtartóztatás. A 7 napnál hosszabb megtartóztatási idő esetén általában a mozgási paraméterek romlanak. 1-2 napos önmegartóztatás esetén alacsonyabb spermium számot látunk.
A vizsgálat előtti napokban tartózkodjon a hőhatásoktól pl. szauna, wellnes és a túlzott alkohol fogyasztástól.
Mintaadás legtöbb esetben maszturbációval történik.
A vizsgálat előtt fontos a kezek ill. nemiszervek megtisztítása, ez különösen akkor fontos, ha ondótenyésztést is szeretnénk végezni.
Magömlés során a kilövelő ondó első része tartalmazza a hímivarsejtek jelentős részét, ezért fontos, hogy ez a vizsgálóedénybe kerüljön, különben alacsonyabb lehet a spermiumszám.
Hozott minta esetén fontos, hogy a mintával 1 órán belül a rendelőbe kell érni, a mintát testmelegen (zsebben) érdemes a rendelőbe hozni. Hidegben a minta lehűlhet, a spermiumok mozgása lassul, nagy melegben szintén.
Otthonról hozott minta esetén tiszta, vegyszermentes, lehetőleg üveg edénybe kell a mintát adni. Amennyiben ondó bakteriális vizsgálatot is szeretne, akkor kizárólag steril edénybe lehet az ondóminát behozni.


2. Hogyan történik rendelésünkön a spermavizsgálat?Magánrendelésünk 2014 májusa óta németországi QuaDeGa minősítésel rendelkezik, ez egy nemzetközi minősítés (Német Andrológiai Társaság), mellyel eredményeink standarizáltak és más hasonló minősítésű intézettel összevethetők. A minősítő vizsga során intézetünkbe különböző mintákat küldtek ki, melyet leleteznünk kell, a vizsga során kiváló minősítést értünk el.

A rendelőben ill. a hozott mintát elfolyódása után, ez k.b. 15-60 percet alatt történik meg.
A vizsgálat során a legmodernebb számítógépes analízist is használjuk (CASA).

A steril edényben felfogott, elfolyósodott ejakulátumot 2-5 ml-es fecskendőbe szívjuk, Makler kamrában megvizsgáljuk (spermiumszám, motilitás). Egy csepp ejakulátumot tárgylemezre cseppentve fedőlemez segítségével kenetet készítünk, amit fixálás és festés után vagy anélkül megvizsgálunk. Megszámoljuk rajta a normál morfológiájú spermium alakokat. A kapott értéket százalékos arányban közöljük.
 
Az ondóminta pH-jának mérése univerzál indikátor papír segítségével történik, a mintát rácseppentjük az indikátorpapírra, az eredményt leolvassuk az e célra szolgáló skáláról.
A fehérvérsejt vizsgálatnál peroxidázzal történő festéssel a neutrofil granulocytákat megfestjük. Ezenkívül vitál festést is végzünk, mellyel a halott és élő nem mozgó hímivarsejtek száma is megadható.
 
A mikroszkópos analízis mellett végzünk még CASA (Computer Assisted Sperma Analisator) készülékkel is vizsgálatot, itt a mikroszkóphoz kötött számítógép segítségével történik az analízis.
Az eredemény 1 órán belül kész!

3. A spermavizsgálati eredmény leletének értékelése.


Mindjárt az elején szeretném tisztázni azt a helytelen gyakorlatot, hogy a páciensek sok esetben csak spermatogram vizsgálatot kérnek (az interneten és egyéb fórumokon szerzett információk alapján saját maguk értékelik ki- sokszor nagyon helytelenül -leleteiket) és andrológiai konzultációt nem (tisztában vagyok azzal is, hogy ennek sok esetben anyagi okai is vannak), de a spermatogram lelet önmagában sokszor nem elég a férfi fertilitási státuszának megitélésére még akkor sem ha az eredmények normálisak, ezekről még a későbbiekben szó lesz. Lehet pl. valakinek normál spermavizgálati eredménye, de van pl. herevisszér tágulata, ez vizsgálat nélkül nem derül ki, ilyen esetben további vizsgálat elvégzése pl. DNS fragmentációs vizsgálat is javasolt lehet, mely megmagyarázhatja az esetleges meddőséget. Saját gyakorlatomban is több alkalommal találtam már heretumort is egyszerű rutin vizsgálat során, mely nem derül ki, ha valaki csak spermavizsgálatot kér. Tudom azt is, hogy a google jó barát, de a leletet akkor sem tudja mindenki megfelelően értékelni és a további teendőket eldönteni.
Spermatogram vizsgálati eredmény tartalmazza a makroszkópos adatatokat tehát ondó térfogatot, pH értéket, viszkozitást (cm-ben), szín, elfolyósodási időt és a mikroszkópos adatokat, melyek a spermium szám (ml és össz), motilitás (progresszív és nem progresszív ill. nem mozgó) és morfológiai adatokat.

4. Leletértékelés


A WHO 5 idevonatkozó kommentjei amit a lelet kiértékelésnél figyelmbe kell venni.

1. A WHO percentilis táblázatában azon fériak adatai találhatóak akiknek partnerük a fogamzásgátlás abbahagyása után 12 hónapon belül terhesek lettek.
2. A spermaparaméterek nagyon változatosak lehetnek, akár egyénen belül is, ezért az eredmények csak irányvonalat adnak a férfi fertilitási statusz megitlésre.
3. A 95%-os percentilis értékek belüli eredmények sem garantálják a fertilitást.
4. Azon férfiak akik az 5% percentilis érték alá esnek, nem feltétlenül meddők.
5. A férfiak spermaparamétereit a klinikai képpel összefüggésben kell értékelni.
6. A spermaparaméterek régiónként is változhatnak, laboronként is különbözőek lehetnek.
7. A terhességig eltelt időt meghatározza a női partner fertilitási statusza.


Cooper percentilis
A képen a Cooper féle percentilis táblázat látható, azon fériak spermaparamétereit tartalmazza akik 1 éven belül terhességet okoztak. A vizsgálatban 1900 férfi vett részt minden féri 1 mintát adott. Az 5% percentilis érték az alsó referencia érték.
5% percentilis érték azt jelent, hogy a vizsgált személyek 5%-nál volt jobb eredménye az ilyen paraméterekkel rendelkezőknek. Az 50 %-os percentilis érték pedig azt, hogy a vizsgált személyek 50%-nál volt jobb eredménye valakinek. Pl: 39 millió/ ml spermiumszámmal csak a vizsgált személyek 5%-nál van jobb eredményem, de ha 260 milli/ml az eredményem már a vizsgált személyek 50 %-nál jobb az értékem. A

Mit jelent a spermium morfológia?

A spermium alakja ún. stadion alakú, fejben mag és citoplazma arány megfelelő, a citoplazmában és a magban kóros eltérés nem látható és spermium farok rendellenesség sincs. Jelenleg ez az alsó referencia érték 4% (5%-os percentilis érték).
Az 50%-os percentilis érték 15 %, ami talán jobban kifejezi az egészséges spermiumok arányát.

Stacks Image 153

Mit jelent a spermium szám?

A spermiumszám 1 milliliter ejaculatumban lévő hímivarsejtszám, az alsó referencia érték (5%-os percentilis) 15 millió/ml ill. 39 millió/minta, az 50%-os percentilis átlagérték azonban 73 millió/ml ill. 250 millió/minta. A spermiumszámot befolyásoljaz önmegtartóztatási idő, a here mérete, az egymás utáni ejaculaciók száma is.

Spermiumok

Mit jelent a spermium mozgási/motilitási érték?

Normális mozgás esetén a hímivarsejtek egyenes vonalban vagy nagyívű kör mentén mozognak (PR-progressziv motilitás). Normális esetben spermiumok legalább 32% ilyen mozgású Rossz motilitás esetén egyhelyben mozognak vagy kisívű kör mentén (NP-nem progresszív motilitás). Az idelális progresszív motilitási érték 50 % körül van.

Stacks Image 0
Spermatogram (spermavizsgálat) normál értékek (WHO 2010)
Normál spermaparaméterek WHO 2010
Ondó térfogat
1.5 ml (1.4-1.7)
Összes jól mozgó spermium(Progressziv és nem progressziv PR+NP%)
40% (38-42%)
Életképesség%
58% (55-63%)
Összes spermium szám (millió/ml)
39 millió/minta (33-36 millió/ml)
Spermium koncentráció (millió/ml)
15 millió/ml (12-16 millió/ml
Spermium normál morfológia (normál alak)
4% (3-5%)
pH
7.2 felett
Zinc (mikromol/ejaculatum)
(prosztata funkció)
2.4 felett
Fruktóz (mikromol/ejaculatum)
(ondóhólyag funkció)
13 felett
alfa glükozidáz (mU/ejaculatum)
(mellékhere funkció)
20 felett
Fehérvérsejt (millió/ml)
1 millió/ml alatt
MAR teszt (immunológiai vizsgálat)
50% alatti kicsapódás
Spermatogram terminológiai avagy - mi mit jelent a leleten.
Spermatogram lelet terminológia
Normozoospermia
A motilitási, morfológiai és számbeli értékek minden kategóriában a normál értékűek vagy a felett vannak.
Oligozoospermia
A spermaszám kisebb mint 15 millió/ml ill. 39 millió/minta
Asthenozoospermia
A progresszív (PR+ NP)motilitás kisebb mint 32%
Teratozoospermia
A normál morfológia kisebb mint 4%
Oligo-astheno-teratozoospermia
Számbeli, mozgási és alaki paraméterek mind a normál érték alattiak
Krioptozoospermia
Az ejaculatumban csak centrifugálás (3000g 15 percig) után található spermium
Necrozoospermia
Az élő spermiumok nagyon alacsony száma
Azoospermia
A spermiumok teljes hiánya a mintában
Leukocytospermia
A mintában 1millió/ml feletti fehérvérsejtszám található.
Haematospermia
Vér található az ondóban
Aspermia
Ondó hiánya (nincs vagy retrograd ejekuláció)

QuaDeGa minősítésünk eredménye. A Német Andrológiai Társaság minőségi kontrollja, a spermavizsgálatokat ez alapján végezzük!

Stacks Image 11454

ANDROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

Dr. Szabó Ferenc
androlólus-urológus adjunktus
Andrológiai magánrendelésünkön férfi meddőség, merevedési zavararok, prosztata problémák, tesztoszteron hiány, here és péniszbetegségek kivizsgálásval és kezelésével foglalkozunk.

KAPCSOLAT

Időpont egyeztetés:
HUMANCELL
06-20-38-40-408
számon (szerda,csütörtöki rendelésre)

SZERDA: 9-16-ig, CSÜTÖRTÖK: 9-18:00-ig

REPROSYS
06-30-22-44-139
számon
(keddi rendelésre)

KEDD:10-16-ig

SZERDAI ÉS CSÜTÖRTÖKI RENDELÉS
Rendelés helye:
Humancell Őssejtbank
Budapest VIII. ker. Fiumei út 7.

KEDDI RENDELÉS
Budapest IV. ker. Megyeri út 53. Reprosys Termékenységi Központ


SZOLGÁLTATÁSAINK:

 • alap spermavizsgálat (szám, mozgás, morfolólógai stb.)
 • speciális spermavizsgálatok (HBA, SCSA spermium DNS fragmentáció, spermium acrosoma reakció vizsgálat, MAR teszt, ROS teszt)
 • prosztata PMN elasztáz és IL6 és IL8 vizsgálat
 • andrológia és urológiai szakvizsgálat
 • here és pénisz ultrahang
 • hormon vizsgálatok (FHS, LH, tesztoszteron, prolaktin, TSH)
 • genetika vizsgálat (kariotpizálás, Y kromoszóma mikrodeléció, CFTR mutáció)
 • gyulladások vizsgálata (ondó és vizelet tenyésztés)
 • speciális PCR vizsgálatok (Chlamydia, Ureoplasma, HPV)
 • condyloma szűrés és kezelés (HPV PCR)
 • általános laborvizsgálatok
 • prosztata szűrés (PSA, vizelet, ultrahang)
 • általános laborvizsgálatok
 • REPROSYS TERMÉKENYSÉGI KÖZPONTBAN teljeskörű lombik program előtti kivizsgálás és lombik program
 • ismétlődő vetélések kivizsgálása