Dr. Szabó Ferenc andrológiai urológiai magánrendelés

Stacks Image 2_166
Millenáris Andrológiai Centrum Dr. Szabó Ferenc andrológus

TELJES KÖRŰ ANDROLÓGIAI KIVIZSGÁLÁS ÉS KEZELÉS!
Merevedési zavarok, tesztoszteron pótlás, férfi meddőség kezelése.
Hétfő: 8.30-16 Kedd:8.30-16 Csütörtök:8.30-13

RENDELÉS ÚJ HELYEN!

MILLENÁRIS EGÉSZSÉG CENTRUMBAN BUDÁN

Bejelentkezés és info:
Hétfő-Csütörtök: 9-16 Péntek 9-14-ig
Ha nem vesszük fel a telefont visszahívjuk!

Merevedési zavarok új regeneratív kezelési lehetősége. Erektilis diszfunkció PRP terápiája. Új kezelési lehetőség merevedési problémák esetén.

PRIAPUS P-SHOT PRP TERÁPIA


ÚJ REGENERATÍV (P-SHOT) TERÁPIA MEREVEDÉSI ZAVAROK KEZELÉSÉRE!

Regeneratív PRP (P-SHOT) terápia merevedési zavarok esetén
Saját vér kivonat (PRP) hímvesszőbe adása
hímvesszőbe adott PRP injekciós terápia
A kor előrehaladtával az enyhe és közepes fokú merevedési zavar egyre több férfit érint. 40-70 éves kor között akár a férfiak 50 %-ánál kialakulhat különböző szintű merevedési zavar.


Ez a kezelés elterjedt Európában és az USA-ban P-Shot ill. Priapus Shot néven is fut.

Amennyiben érdekli ez a kezelési lehetőség jöjjön el konzultációra.

Hogyan hat a saját vér PRP terápia a hímvesszőre? A saját vérből PRP készítmény trombocitában gazdag, ez a kivonat különböző növekedési (VEGF,PDGF,TGFbeta1,FGF,EGF, IGF,G-CSF) és sejtregenerációs faktorokat tartalmaz, mely lehetővé teszi a szövetek megújulását.

A kezelés során a páciens saját vérét az erre kialakított FDA és CE engedéllyel rendelkező eszközzel lecentrifugáljuk, szétválasztjuk a vér különböző elemeit és a végén csak a trombocitában és egyéb növekedési és sejtmegújító komponensekben gazdag rész injekciózzuk vissza a hímvessző barlangos testébe.

hímvessző PRP terápia, P Shot kezelés
A képen erősen leegyszerűsítve látható a PRP készítés folyamata. A valóságban ez egy kicsit összetettebb.

Fontos tudnivalók a kezelésről!

  • A PRP (thrmobocytában gazdag vérplazma, Platelet Rich Plasma) hímvesszőbe adása nem invazív eljárás, amely a páciens véréből származó természetes PRP-t (thrombocytában gazdag) használja.
  • A PRP-t a véráramlás és a keringés javítására használják, ami javítja a merevedési funkciókat.
  • A PPR kezelés nem mindenkinél működik.
  • A PRP terápia merevedési zavarokban egy experimentális, kisérleti terápia, hivatalos kezelési javaslatokban nem szerepel.
  • A sikerességet befolyásolja az életmód és az egészségi állapot, amelyeket figyelembe kell venni.
  • A PRP sikerességét befolyásolja, hogy milyen minőségű készítményt adunk be, a legjobb eredmény csak a legjobb sejtszámot elérő eszközök használatával érhető el. Nem mindegy, hogy hogyan készül a beadandó készítmény.
  • Egyes betegeknél a többszöri kezelés lehet a leghatékonyabb. Általánosságban 2 kezelés javasolt 1 hónap különbséggel.


A PRP (saját vér thrombocyta) kivonat kezelés sokaknak biztos ismerősnek hangzik már, hiszen hosszú évek óta alkalmazzák ortopédusok ízületi kezelésre, használják a fogászatban, különböző haj és bőrkezelésre a bőrgyógyászatban, nőgyógyászati alkalmazása is ismert. Urológiában kísérletek folynak hólyaggyulladás speciális formáiban, stressz inkontinencia kezelésre, hímvessző lichen sclerosisának kezelésére és Peyronie kór kezelésére is.
A PRP regeneratív terápia egy tudományosan alátámasztott kezelés merevedési zavarokra?
Ezt a kezelést először egy Dr. Charles Runels nevű orvos adta saját magának 2010-ben, tőle ered a Priapus P-Shot elnevezés is. Tehát ezt a kezelést 14 év óta már alkalmazzák. A PubMed-ben 45-50 cikk foglalkozik ezzel a terápiával.
Ez egy expermintális(kisérleti) kezelés, mely hivatalosan nem elfogadott az ED (erectilis diszfunkcionális) kezelésre.
Több vizsgálat is igazolta a PRP kezelés hatásosságát merevedési zavarokban. Meg kell jegyezni, hogy a különböző tudományos cikkekben többféle módszert és protokollt alkalmaztak így ezeket nem lehet összehasonlítani. Természetesen mint minden új dolognál születtek olyan cikkek is melyek nem igazolták hatásosságát. Szerencsére a vizsgálatok többsége az erekció javulását igazolta.
Ez a kezelés sem hatásos mindenkinek, elsősorban az enyhe és közepesen súlyos merevedési zavarokban alkalmazható. A sikerességet nagyban meghatározza a páciens életmódja is.
Érdemes erre kezelésre úgy tekinteni mint egy alternatív lehetőség a hímvessző szöveti működésének javítására, mely nem gyógyszer, gyakorlatilag a saját vér egy töményebb kivonata mely gyógyító hatással bír. Az egyik nagy összefoglalónak az végkicsengése, hogy bár a legtöbb vizsgálatban különböző protokollokat alkalmaztak, de összeségében javította a PRP az erekciót.

"Of 641 included patients, 320 received PRP. Despite the heterogeneity among inclusion criteria, dose and protocol of PRP administration, and outcomes measured, most studies independently reported better sexual outcomes in patients who received PRP, without significant severe side effects. In meta-analysis, where only placebo-controlled studies were included, patients treated with PRP showed higher International Index of Erectile Function (erectile function domain) score compared to patients who received placebo: pooled mean difference (95% Confidence Interval) of 2.99 (1.86, 4.13) after 1 month (209 patients) vs. 2.85 (1.61, 4.09) after 3 months (204 patients) vs. 3.21 (1.82, 4.60) after 6 months (199 patients) of follow-up. In men affected by primary organic ED, PRP intracavernosal injections demonstrated an objective improvement or at least a tendency in erectile function recovery. Patient numbers, and the short-term follow-up may limit the generalizability of these observations. High quality, large-scale, and standardized controlled trials are needed before recommending its definitive use in clinical practice."


Platelet-Rich Plasma (PRP) Improves Erectile Function: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Trial.
Poulios E, Mykoniatis I, Pyrgidis N, Zilotis F, Kapoteli P, Kotsiris D, Kalyvianakis D, Hatzichristou D.
J Sex Med. 2021 May;18(5):926-935. doi: 10.1016/j.jsxm.2021.03.008. Epub 2021 Apr 24.
PMID: 33906807 Clinical Trial.
BACKGROUND: Animal studies postulate that platelet-rich plasma (PRP) injections improve key elements of the pathophysiologic mechanisms leading to erectile dysfunction (ED). ...Still, further high-quality studies are warranted to corroborate our …


Platelet-rich plasma for erectile dysfunction: a review of the current research landscape.
Fazekas D, Campbell K, Ledesma B, Masterson T.
Sex Med Rev. 2023 Sep 27;11(4):369-374. doi: 10.1093/sxmrev/qead032.
PMID: 37786350 Review.
INTRODUCTION: Erectile dysfunction (ED) is the inability to achieve or maintain erection for satisfactory sexual performance. ...Today, there is increasing interest in restorative therapies such as intracavernosal platelet-rich plasma (PRP) for …


Erectile dysfunction: Is platelet-rich plasma the new frontier for treatment in patients with erectile dysfunction? A review of the existing evidence.
Anastasiadis E, Ahmed R, Khoja AK, Yap T.
Front Reprod Health. 2022 Aug 16;4:944765. doi: 10.3389/frph.2022.944765. eCollection 2022.
PMID: 36303622 Free PMC article. Review.
Erectile dysfunction (ED) is one of the commonest disorders in adult males and affects 12-19% of men of reproductive age. ...In this article, we review the evidence for intracavernosal injections of platelet-rich plasma (PRP) in the treatment of …Platelet-rich plasma intracavernosal injections for the treatment of primary organic erectile dysfunction: a systematic review and meta-analysis of contemporary controlled studies.
Panunzio A, Labate C, Zacheo F, Orlando R, Rizzo FL, Porcaro AB, Migliorini F, Pagliarulo V, Tafuri A.
Int J Impot Res. 2023 Nov 22. doi: 10.1038/s41443-023-00798-y. Online ahead of print.
PMID: 37993601 Review.
We aim to summarize the latest evidence on platelet-rich plasma (PRP) intracavernosal injections efficacy in men affected by primary organic erectile dysfunction (ED). ...In meta-analysis, where only placebo-controlled studies were included, pat …
A PRP terápia mindenkinél működik?
Elsősorban az enyhe és közepes fokú szervi eredetű merevedési zavarokban alkalmazható. Az esetek egy részében kisdózisú tadalafil tablettát is érdemes szedni PRP terápiát követően. Súlyos merevedési zavarban érdemes egyéb hatásosabb kezelést pl. hímvesszőbe adott értágító injekciót vagy hímvesszőbe adott botulinumtoxin terápiát választani.
Lehetőség van kombinációs terápiát is alkalmazni a PRP terápiával egyidőben Botox terápia is alkalmazható. Ezeket a kezeléseket hímvessző lökéshullám terápiával is lehet kombinálni.
Hogyan zajlik a PRP kezelés?
A kezelés során a kar vénájából kb. 60 ml vért veszünk. Ezt a vért 2x lecentrifugáljuk egy olyan eszközzel mely FDA és CE engedéllyel rendelkezik, az egyik legjobb sejtszámot hozza ami a piacon elérhető, és az így kapott sejtes elemeket tartalmazó vért a hímvessző barlangos testébe injekciózzuk általában 3-3 szúrással, a hímvessző tövére 15 percre szorító kötés kerül. A beavatkozás előtt a hímvesszőt érzéstelenítő kenőccsel bekenjük. Ezt követően otthonába távozhat. A beavatkozás nem fájdalmas, 1-10-ig terjedő fájdalom skálán 1 körüli kellemetlenséggel jár. A kezelést követően otthonában pénisz pumpa használata javasolt 10-12 hétig naponta 2x5 percig.
Ez a kezelés fájdalmas?
A kezelés nem fájdalmas, a beavatkozás előtt a hímvesszőt fájdalomcsillapító krémmel kenjük be. A hímvessző tövére leszorítás kerül 15 percre, mely kis kellemetlenséggel járhat, de ez minimális díszkomfort érzés nem fájdalom.
Milyen mellékhatásokra lehet számítani?
Mivel a páciens a saját vérét kapja vissza a levételtől számítva nagyon rövid időn belül szisztémás mellékhatásokra nem kell számítani, maga a készítmény tartalmaz kevés véralvadásgátló anyagot de ennek sem lehet mellékhatása. Lokálisan kis bevérzés, véraláfutás, nagyon ritkán gyulladás előfordulhat. Az érzéstelenítő kenőcs néha átmeneti bőr kipirosodását okozhatja, mely átmeneti jellegű.
Hány kezelésre van szükség?
Általánosságban elmondható, hogy 2 kezelés javasolt, a második kezelés 4 hét elteltével javasolt, de ha kell 3. kezelésre is sor kerülhet a 3, hónap végén. Enyhe esetekben 1 kezelés is hatásos lehet.
Mikortól várható hatás? Meddig tart a hatása a kezelésnek?
Erre nincsenek pontos tudományos eredmények. A hatás kb. 4 hét után várható, de több hónap után is tapasztalható még. A hatástartam is változó lehet 1 év vagy akár több is lehet, de ez nagy egyéni variációt is mutat.
A PRP készítésében van különbség az egyes módszerek között?
Igen van, méghozzá elég nagy. Ez nem mindig jelenti azt, hogy az egyik vagy másik készítési mód nem jó módszer, csak nem biztos, hogy arra való amire alkalmazzák. Különböző PRP készítési technikák léteznek, Ezek több ponton különböznek egymástól. Mindegyiknek megvannak a maga alkalmazási területei.
A különböző módszerek a centrifugálás idejében, a centrifugálás számában és a centrifugáláshoz szükséges ún. kittek típusában különböznek.
Két fő módszer különböztethető meg: az egyszeres és kétszeres centrifugálási módszer.
Az egyszeres centrifugálás előnye: gyors, egyszerűbb, olcsóbb. Hátránya: alacsonyabb thrombocyta koncentráció=alacsonyabb növekedési faktor koncentráció! Ezek a rendszerek nagyon jól használhatóak a megfelelő indikációkkal (néhány ilyen rendszer:
Eclipse, Regen, Selphyl, Progen, PurPlas, CellaRich)A kétszeres centrifugálás hátránya: hosszabb ideig tart (ez is relatív az összes cfg. idő 8 perc), bonyolultabb, drágább. Előnye: sokkal magasabb thrombocyta szám=több növekedési faktor= nagyobb hatékonyság! (Arthrex, Harvest, Emcyte purePRP).
A jó hatékonysághoz 1 millió/ul feletti thrombocyta szám javasolt, ez csak dupla centrifugálással érhető el.
Az Európai szabályozás csak olyan PRP-t készítményt engedélyez felhasználni, melyet CE minősítésű eszközzel készülnek.
A mi rendelésünkön dupla centrifugálásos módszert használjuk, ezzel magas sejtszám érhető el.

Emcyte PRP rendszer működése, YouTube video.
Mi nem szabad szednem a kezelés előtt és után?
NSAID azaz non szteroid gyulladáscsökkentők (pl: Ibuprofen, Advil stb.)és szteroid alapú gyulladáscsökkentők szedését a kezelés előtt 5-7 nappal és után 7 napig kerülni kell. Ezen kívül ginkor biloba, omega 3 zsírsav, gyömbér, fokhagyma, zöldtea, ginseng valamint E vitamin szedését is érdemes mellőzni a kezelés előtt 1 héttel.

Millenáris Egészség Centrum
(Millenáris Park Buda)
06-20-38-40-408
Hétfő 9-17
Kedd: 9-17
Budapest II. kerület Kis Rókus utca 17.

Hiteles andrológiai információk.
Andrológiai diagnosztika.
Teljes körű meddőségi kivizsgálás.
Andrológiai műtétek.
Merevedési zavar, korai magömlés kezelése.
Tesztoszteron hiány kezelése.

Copyright: Dr. Szabó Ferenc 2020.