Dr. Szabó Ferenc andrológiai urológiai magánrendelés

Stacks Image 28826_166
Millenáris Andrológiai Centrum Dr. Szabó Ferenc andrológus

TELJES KÖRŰ ANDROLÓGIAI KIVIZSGÁLÁS ÉS KEZELÉS!
Merevedési zavarok, tesztoszteron pótlás, férfi meddőség kezelése.
Hétfő: 8.30-16 Kedd:8.30-16 Csütörtök:8.30-13
Budán a Mammut II közelében a
Millenáris Egészség Centrumban.

Időpontfoglalás konzultációra, spermavizsgálatra és labor vizsgálatokra.

Online receptírás az EESZT-be ill. papír alapon olyan pácienseknek akik már voltak konzultáción.

Bejelentkezés és info:
Hétfő-Csütörtök: 9-16 Péntek 9-14-ig
Ha nem vesszük fel a telefont visszahívjuk!

A férfi meddőség okai: környezeti hatások


Here előtti toxikus okok

Ösztrogénenk és xenoösztrogének

Az agyalapi mirigy FSH és LH termelését befolyásolják. A terhesség során az anyát ért különböző ösztrogén hatású kemikáliák a here Sertoli sejt proliferációját csökkentik.

Herére ható toxikus szerek

Ezek a hatások vagy az csírasejteket, vagy a Sertoli (dajka) sejteket vagy a Leydig sejtet (tesztoszteron termelő sejt) károsítják. Ez lehet különböző kemikáliák, ezek nagyon különböző az iparban használatos készítmények.

Post tesztikuláris okok

Ezek a vegyszerek elsősorban a mellékhere működését és a spermiumok transzportját és érését gátolják.
Meleg ártalom
Csökken a spermium mozgás, morfológia, csökken a fertilizáció
Röntgen sugárzás
Csökkent spermaszám, mutációk
Nehézfémek
Csökkent morfológia, motilitás
Ösztrogének
Hormonváltozások, genitális malformáció
Fogamzásgátlók
Emlőnagyobbodás, impotencia, csökkent libido
Metoxethanol
Spermium szám csökkenés, morfológia csökkenés
Növényvédő szerek
Csökkent szám, motilitás és morfológia
Oldószerek
Csökkent spermiumszám, morfológia és motilitás
Karbon diszulfid
Csökkent spermiumszám, morfológia és motilitás

Dohányzás és férfi meddőség


Dohányos férfiak esetén nem csökkent a teherbeesési arány a nem dohányosokkal szemben. A dohányzásnak ismer káros hatásai azért vannak a spermatogenezisre.
A dohányfüstben sok olyan vegyület található ami a spermiumok érését gátolja pl: acrolein. Fokozódik az oxidatív stressz is ami szintén gátolja a spermium termelést.
Dohányos férfiak esetén bebizonyosodott, hogy kisebb az IVF és ICSI esélye.


Elektromágneses sugárzás és férfi meddőség


Jelenleg nem bizonyított, hogy az elektromágneses sugárzásnak negatív hatása lenne a spermatoganezisre. Habár az újabb vizsgálatok pl: a WIFI sugárzás esetén, ölben használt laptop (több mint napi 4 órán keresztül) spermium DNS eltéréseket igazoltak.

Meleg ártalom és férfi meddőség


A meleg ártalom az egyik legegyértelműbben bizonyított here károsító hatás. A melegártalom egyértelműen csökkenti a spermiumok számát és a fertilizáció esélyét. Meleg környezetben dolgozóknál csökken a spermiumszám és fertilitás.
A varicokele, here visszértágulat szintén emeli a here hőmérsékletét, így vezet funkciókárosodáshoz. Azok a férfiak akik napi 3 óránál többet vezetnek szintén számolni lehet a here hőkárosodásával.


Alkohol, drogok, kokain és férfi meddőségNagy mennyiségű alkoholnak direkt here toxicitása van.
Marihuána, kokain fogyasztása elsősorban a hormontermelést (GnRH, FSH, LH) termelését befolyásolják.

Elhízás és férfi meddőség


Az elhízásnak összetett hatása van a férfi meddőségre. Egyrészt megváltozik a tesztoszteron metabolizmusa,
a zsírban a tesztoszteronból több ösztrogén keletkezik, ami gátolja a agyalapi mirigy működését. Olyan anyagok keletkeznek pl: leptinek melyek alapvetően befolyásolják a spermatogenezist.
Másrészt a herék körül magasabb hőmérséklet alakul ki(lelógó has, combok belső felszínén lévő zsír).
Kövérség és meddőség

Metabolikus szindróma és férfi meddőség összefüggése


Az utóbbi években a metabolikus szindróma fokozott figyelmet kapott a nem inzulin dependens cukorbetegséggel és a kardiovaskuláris betegségekkel összefüggésben. A metabolikus szindróma több az elhízással kapcsolatos probléma összefoglaló neve. Elsősorban a hasi elhízás, a lipid anyagcsere zavara, magas vérnyomás és inzulin rezisztencia kialakulása jellemzi, ezek az eltérések alakítják ki a különböző kórképeket. Az USA-ban jelenleg 47 millióra becsülik az érintett populáció létszámát.
Metabolikus szindróma esetén a haskörfogat nagyobb 102 cm-nél, triglicerid szint 1.69 nmol/l feletti, az LDL szint 1.04 nmol/alatti, magas vérnyomás 135/85 feletti és 6.1 nmol/l feletti vércukor értékek jellemzőek.
A férfi meddőség és elhízás
Az elhízás több pontot befolyásolja a férfiak megtermékenyítő képességét. Az első egyik ilyen fontos pont a tesztoszteron átalakulása a perifériás zsírszövetben ösztrogénné, ez az armotáz enzim hatására megy végbe a zsírszöveten. Az így keletkezett ösztrogén gátolja a hipotalamusz-hipofízis-here tengely működését és csökkentheti a spermium számot. Másodsorban az elhízás következtében fokozódik az ún. oxidatív stressz ami a spermiumokban lévő DNS károsodását okozza. Az elhízás a suprapubikus és belső combok felszínén lévő zsírszövet miatt emeli a herék hőmérsékletét is.
Több tanulmány is igazolta, hogy elhízott férfiaknál a hipotalamusz-hipofízis-here tengely működésének megváltozása következtében csökken a tesztoszteron, a szabad tesztoszteron és az SHBG (tesztoszteron szállító fehérje molekula) szint. Az FSH és LH szintek normálisak vagy alacsonyabbak lehetnek kövér férfiaknál, ezek a hormonok a spermiumok termelődését és tesztoszteron mennyiségét szabályozzák.
Elhízottaknál fokozódik az ún. leptin hormon szintje is, ez a hormon részt vesz a testsúly szabályozásban, ennek a mennyisége kövérség esetén magasabb ami kihathat a fertilitásra is egyrészt Leydig sejtek működésének megváltoztatása révén, másrészt a hipotalamusz gátlása útján is. Nemcsak a leptin hormon szintje emelkedhet hamen a ghrelin hormon szintje is ami szintén a herék működését rontja. Megváltozik az inhibin hormon működése is elhízás esetén ami tulajdonképpen az FSH szintemelkedést gátolja, így a csökkent spermatogenezis esetén várt FSH emelkedés nem következik be. A rezistin nevű hormon egy fehérje ami a zsírszövet és inzulin rezisztenica szabályozásában vesz részt. Kövérség esetén ennek a hormonnak a mennyisége nő ami fokozza az inzulin rezisztenciát ennek következtében nő az oxidatív stressz és ez befolyásolja a fertilitást.
BMI és infertilitás összefüggése:30-as BMI felett háromszor nagyobb az előfordulása a különböző spermium eltéréseknek. Újabban gyakorlati szempontól talán a has-csípőtérfogat jobban használhatónak tűnik a metabolikus szindróma és elhízás mérésében. Elhízás esetén az ondó térfogat, a motilitás és spermium szám is negatívan korrelál a derék-csípő térfogattal. Ezek a vizsgálatok egyértelműen igazolták a kövérség összefüggését a csökkent tesztoszteron termeléssel és meddőséggel.
Az elhízás során fokozódik a spermiumokban lévő DNS töredezettsége ez az eltérés szintén csökkent megtermékenyítő képességhez vezet.
Az elhízás során fokozódik az oxidatív stressz szintje. Ez tulajdonképpen ún. szabad oxigén gyökök fokozott szintjét jelenti, ezek olyan molekulák amelyek több ponton károsítják a sejtek működését: sejtfalromboló hatás, DNS szál károsító hatás stb. Ezek következtében romlik a spermiumok motilitása (sejtmembrán károsodik), fokozódik a sejtmagban lévő sérült DNS szintje, ezáltal csökken a spermiumok megtermékenyítő képessége.
A inzulin rezsiztencia diszlipidéma szintén fokozhatják az oxidatív stressz kialakulását aminek következtében szintén fokozódik a spermiumokban DNS fragmentáció.
Elhízás gyakran az ún. scrotális lipomatózis jelenségével is járhat ami tulajdonképpen abnormális zsírszövet megjelenése a herevezetékben és a herék körül ami szintén emeli a herék hőmérsékletét.
Cukorbetegés és meddőség
Az fentiekben már említettük, hogy cukorbetegség esetén csökken a tesztoszteron szint, szabad tesztoszteron szint ill. csökkenthet az FSH és LH szint is.
Inzulin rezisztencia esetén csökken a Leydig sejtek tesztoszteron termelő képessége. Egy tanulmányban tesztoszteron adása után csökkent az inzulin rezisztencia, a koleszterin szint, a haskörfogat is, fontos azonban megjegyezni hogy kívülről bevitt tesztoszteron a spermium számot is csökkenti és meddőséget okoz.
A merevedési zavarok és ejakulációs problémák szintén gyakran fordulnak elő cukorbetegségben. A merevedési zavarok kialakulásánk esélye 30%-al nagyobb elhízás esetén. Ez részben neurológiai és vasculáris eredetre visszavezethető problémák. A leggyakoribb magömlései zavar az ún. retrograd ejakuláció mely során az ondó a hólyag fele ürül magömléskor. Ilye esetekben mesterséges megtermékenyítés és különböző gyógyszerek pl. triciklikus antidepresszánsok adása javasolt.
Mit lehet tenni elhízás esetén a fertilitás javítás érdekében?
Első lépés a természetes fogyás. Ez nem mindig egyszerű, sokszor komplex feladat melyben magánrenedelésen dolgozó endokrinológusok, diabetológusok, dietetikusok nagyon sok szakmai támogatást adnak. A fogyással nő a tesztoszteron szint és az inhibin B szint, javul spermiumok minősége, csökken az inzulin és leptin szint, javul az erekció minősége.
Gyógyszerek közül a spermium termelés serkentésére a különböző aromatáz gátlókat használhatjuk, ezek csökkentik a magas ösztrogén szintet.

Millenáris Egészség Centrum
(Millenáris Park Buda)
06-20-38-40-408
Hétfő 9-17
Kedd: 9-17
Budapest II. kerület Kis Rókus utca 17.

Hiteles andrológiai információk.
Andrológiai diagnosztika.
Teljes körű meddőségi kivizsgálás.
Andrológiai műtétek.
Merevedési zavar, korai magömlés kezelése.
Tesztoszteron hiány kezelése.

Copyright: Dr. Szabó Ferenc 2020.