Dr. Szabó Ferenc andrológiai urológiai magánrendelés

Stacks Image 4_166
Millenáris Andrológiai Centrum Dr. Szabó Ferenc andrológus

TELJES KÖRŰ ANDROLÓGIAI KIVIZSGÁLÁS ÉS KEZELÉS!
Merevedési zavarok, tesztoszteron pótlás, férfi meddőség kezelése.
Hétfő: 8.30-16 Kedd:8.30-16 Csütörtök:8.30-13
Budán a Mammut II közelében a
Millenáris Egészség Centrumban.

Időpontfoglalás konzultációra, spermavizsgálatra és labor vizsgálatokra.

Online receptírás az EESZT-be ill. papír alapon olyan pácienseknek akik már voltak konzultáción.

Bejelentkezés és info:
Hétfő-Csütörtök: 9-16 Péntek 9-14-ig
Ha nem vesszük fel a telefont visszahívjuk!

Spermium szelekció szerepe a mesterséges megtermékenyítésben és férfi meddőség kezelésében


A mesterséges megtermékenyítés során legjobb minőségű hímivarsejtek szelektálás nem is olyan egyszerű mint gondolnánk.
Ma már ismert tény, hogy a fokozott DNS fragmentáció estén magasabb a sikertelen terhesség aránya, magasabb a sikertelen lombikok aránya.
Élő sejteket nagyon nehéz szelektálni, nem lehet őket megfesteni, vegyszerekkel kezelni, jelölni.
A szelekció során vigyázni kell arra, hogy a hímivarsejtek ne sérüljenek, ne károsodjanak. Alap esetben a szelekció 400-600 x nagyítású mikroszkóp alap történik, mely során a mozgási, alaki paraméterek és az embriológus tapasztalata alapján történik a spermium kiválasztása. Tudni kell azonban, hogy spermiumok nem mindig egészségesek hordozhatnak hibás génállományt, sérült kromoszómákat ami miatt sikertelen megtermékenyítés vagy korai vetélés alakulhat ki.
Ezért több kutatás és fejlesztés is folyik, hogy hogyan lehet az legjobb génállományú élő sejteket kiszelektálni, mik azok a paraméterek amik arra utalnak, hogy az adott spermium egészséges génállományt hordoz.PICSI módszer


Az egyik ilyen módszer amit a reprodukciós központok mai nap is alkalmaznak a
PICSI módszer, mely során speciális hyalurinsavat tartalmazó gyűrűhöz tapadt hímivarsejtekkel végzik a mesterséges megtermékenyítést, a tapasztalat az, hogy amelyik spermium a gyűrűhöz tapad, az egészségesebb.


MSOME

Egy új módszer a MSOME (motile sperm organelle morphology examination) ezzel a módszerrel spermium szelekció előtt élő hímivarsejteket vizsgálnak 6000-15 000x nagyítással, a vizsgálat során olyan eltérések láthatók, melyek hagyományos 400x mikroszkóppal nem. Ezeket az eltéréseket osztályozzák és ezek alapján történik a spermium szelekció.
A képen ilyen nagy nagyítás mellett láthatóak a hímivarsejtek.

Spermiumszelekció msome

Microfluid chip


A microfluid chip technikánál tulajdonképpen a hímivarsejtek mozgását használják, a legjobban, legcélirányosabban mozgó spermiumok hordozzák a legjobb genetikai anyagot. Ez a chip tulajdonképpen egy speciálisan kialakított "versenyúsztató medence spermiumoknak", a chip egyik pontján becseppentik a spermiumokat a kimeneti ponton pedig összegyűjtik az egészségeseket.
Ezt a módszert fokozott spermium DNS fragmentáció esetén alkalmazzuk (25-30 % feletti fragmentáció esetén)

Fertile chip

A fertile chip nem más mint egy kis mikro "versenyúsztató medence spermiumoknak".

MACS


Egy másik érdekes spermium szelekciós módszer a
MACS (magnetic activated cell sorting), talán mágnesesen aktivált sejt szelekciónak lehetne fordítani. A módszer során v annexinnel 50 nm-es mikrogolyókat kötnek hímivarsejtekhez, majd nagyon erős mágneses oszlopon átengedik a mintát, az egészséges hímivarsejteket a mágnes megköti, így ezek alkalmasak lombikra vagy inszeminációra.


Spermiumszelekció MACS

A MACS spermium szelekció lényeges, hogy a spermiumokat speciális mágnesezhető anyaggal jelölik, így lehet őket szelektálni

SAT vizsgálat A beavatkozás célja a hibás kromoszómakészletű spermiumok kimutatása

A SAT teszt segítségével kimutatható, hogy a spermiumok hordoznak-e olyan kromoszómákat, amelyek nem 1x (single, haploid) kópiában vannak jelen. A kutatások azt igazolták, hogy a többszörös vetélések vagy megtapadási problémák hátterében gyakran férfioldali problémák állnak, többek között normálistól eltérő kromoszómaszerelvények. Minél rosszabb a férfi spermaképe, annál nagyobb gyakoriságban tér el a kromoszómaszerelvénye az ideálistól. Azonban normál spermakép estén sem zárható ki teljes mértékben a kromoszóma hiba, amennyiben ismétlődő sikertelen IVF-ek következnek be. A normálistól eltérő SAT gátja lehet az embrió fejlődésének, hiszen a számban nem megfelelő férfi kromoszómák nem képesek a női oldal kromoszómáival párba állni.
Spermiumszelekció SAT

A SAT módszerrel a spermiumokban lévő kromoszóma eltéréseket tudják vizsgálni (13, 18, 21, X, Y), ez az eltérések különböző színnel "világítanak".

Millenáris Egészség Centrum
(Millenáris Park Buda)
06-20-38-40-408
Hétfő 9-17
Kedd: 9-17
Budapest II. kerület Kis Rókus utca 17.

Hiteles andrológiai információk.
Andrológiai diagnosztika.
Teljes körű meddőségi kivizsgálás.
Andrológiai műtétek.
Merevedési zavar, korai magömlés kezelése.
Tesztoszteron hiány kezelése.

Copyright: Dr. Szabó Ferenc 2020.