Dr. Szabó Ferenc andrológiai urológiai magánrendelés

Stacks Image 21586_166
Millenáris Andrológiai Centrum Dr. Szabó Ferenc andrológus

TELJES KÖRŰ ANDROLÓGIAI KIVIZSGÁLÁS ÉS KEZELÉS!
Merevedési zavarok, tesztoszteron pótlás, férfi meddőség kezelése.
Hétfő: 8.30-16 Kedd:8.30-16 Csütörtök:8.30-13
Budán a Mammut II közelében a
Millenáris Egészség Centrumban.

Időpontfoglalás konzultációra, spermavizsgálatra és labor vizsgálatokra.

Online receptírás az EESZT-be ill. papír alapon olyan pácienseknek akik már voltak konzultáción.

Bejelentkezés és info:
Hétfő-Csütörtök: 9-16 Péntek 9-14-ig
Ha nem vesszük fel a telefont visszahívjuk!

Herebiopszia műtétet jelenleg nem végzek!

A herebiopszia műtéti indikációja

herebiopszia2
1. azoospermia (nincs spermium az ondóban, lehet elzáródásos vagy nem elzáródásos ok).

2. here microlithiázisa (UH képen kis meszesedések a herébe)- heredaganat megelőzése miatt.

3. felnőttkori rejtett heréjűség - spermatogenezis megitélése ill. heretumor gyanú kizárása miatt.

4. ellenoldali heretumor miatt.

A herebiopsziát leggyakrabban azoospermia (hímivarsejt teljes hiánya az ondóban) miatt végezzük. Azoospermia oka lehet elzáródás, tehát valamilyen ok miatt nem tudnak ürülni a hímivarsejtek. Elzáródás nagyon gyakran a mellékherében alakul ki legtöbbször gyulladás következtében, de kialakulhat az ondóvezetékben és a prosztata szintjén is. Az ondóvezeték elzáródás gyakran korábbi művi meddővé tételből ered. A prosztata szintjén sok esetben különböző cysták vagy fejlődési rendellenesség okozza a problémát. Nem elzáródásos azoospermiában valamilyen hereszövet működési zavar okozza a problémát. Ezekben az esetekben sokszor a spermium érés különböző zavarai láthatóak. Az elzáródásos azoospermiák esetén elég lehet csak egyik heréből mintát venni, a nem elzáródásos esetek lehetőség szerint mindkét heréből ( ha van) mintát kell venni.
A műtét előtt szükség van hormon vizsgálatra (FSH,LH, tesztoszteron, prolaktin), genetikai vizsgálatra és here ultrahangra. Ezt a három vizsgálatot minden esetben el kell végezni. A hormon vizsgálat és here UH is nagyon értékes információt nyújt a here állapotáról.
Azoospermia esetén fontos a genetikai vizsgálatok elvégzése is (Y kromoszóma mikrodeléció), ha a vizsgálat a ill. b típusú deléciót igazol, akkor NINCS értelme elvégezni a biopsziát. Ha c típusú mikrodeléció igazolódik akkor 50% az esélye a hímivarsejt nyerésnek és k.b. 10 % a sikeres fertilizáció aránya.

A herebiopszia kivitelezése

A herebiopsziát többféle módon végzik, mivel a herében a spermatogenezis nem mindenhol egyforma, ezért ún. térkép biopsziát kell végezni mindkét heréből.
Újabban ún. mikrosebészeti térképbiopszia is végezhető, mely során csak nagyon kis mennyiségű hereszövet került eltávolításra.
Léteznek különböző minimál invazív típusú biopsziák is.
Minden egy a lényege, hogy életképes spermiumot nyerjünk a mesterséges megtermékenyítéshez.
A műtét során a herezacskó középső részén ejtett 2-3 cm-es metszésből a herét feltárjuk, a here alsó és felső pólusából mintát veszünk. Nagyon fontos a kivett minta szövettani vizsgálata és fagyasztása (kriopreservatio) történő küldése.
A kriopreservatio módszerével a női ciklus idejétől függetlenül lehet a mintát felhasználni, tehát a herebiopsziás mintavételnek nem a peteleszívás napján kell történnie. Sikeresség szempontjából a nem elzáródásos azoospermiák esetén fagyasztott mintákat használva kissé alacsonyabb, míg elzáródásos azoospermiák esetén ugyanannyi a terhesség esélye mint a peteleszívással egy időben végzett nem fagyasztott mintavétel.
A nem azoospermiás esetekben a friss szövetmintából kinyert hímivarsejtekkel jobb a petesejtek megtermékenyülési aránya ill. amikor nagyon kevés hímivarsejt található friss minta esetén kisebb a veszteség mint a fagyasztott spermiumok esetében.
A kivett minták szövettani értékelése

A szövettani eredmények az alábbiak lehetnek.

1. csökkent az ún. kiérett spermiumok száma.

2. a spemiumok érése csak egy bizonyos szintig jut el ez az érési gátlás jelensége.

3. a herében nincsenek spermium ős sejtek, csak az ún. dajka sejtek ez a Sertoli sejt szindróma (SCO).

4. ha az őssejtek (spermatogoniumok) és a dajka sejtek (Sertoli) is hiányoznak, a csatornák fala heges megvastagodott ezt a jelenséget tubuláris hegesedésnek (tubular shadow) nevezik.

5. ha sok a sokmagvú sejtek száma, osztódási eltérés látható ezt megalospermatocyta-nak nevezzük.

6. a mintában lehetnek daganatsejtek, daganat gyanús sejtek és a microlithiais nevű eltérés is.

A here középső részéről vett szövetminta.

herebiopszia3

Herebiopszia műtéti kivitelezése. A műtét során hereszövetet távolítunk el.

Herebiopszia műtéti képe.

A kivett herebiopszás mintákat kémcsövekbe helyezzük.

Herebiopsziás minták
Eseteismertetések herebiopsziával kapcsoltban:
1. ESET hereleszállási zavar: rj 36 éves, felesége 34 éves. 1 éve szeretnének gyermeket. Feleség kivizsgálásánál endometriozis igazolódott, amit műtétileg megoldottak. Férjnél azoospermia (hímivarsejtek teljes hiánya) igazolódott. Hormon vizsgálatok rendben voltak. Genetika normális (46 XY, Y kromoszóma mikrodeléció negatív). Férjnél gyermekkorban hereleszállási zavar miatt bal oldali hereműtét történt ( 2 évesen). A herék 12 ml nagyságúak. Kétoldali térkép biopsziát végeztünk, mindkét heréből 2-2 mintát vettünk. A bal herében nem volt spermatogenesis, a jobb herében mindkét mintában kiérett spermiumok voltak. A mintát fagyasztásra küldtük, melyből későbbiekben lombik megtermékenyítést végeztek.
2. ESET genetika/Sertoli Cell Only (SCO): Férj 29 éves, feleség 28 éves. 1 éve szeretnének gyermeket. Elvégezett spermatogram azoospermiat ( hímivarsejtek teljes hiányát) igazolta. A hormon vizsgálatban FSH magas (15), tesztoszteron alacsony (8 nmol/l) volt. Mindkét here 14 ml térfogatú, a here UH microlithiazist (here meszesedése) igazolta. Kétoldali here térképbiopsziát végeztünk. A herében nem találtunk kiérett hímivarsejtet. A szövettani vizsgálat Sertoli Cell Only szindrómát igazolt, vagyis csak ún. dajka sejtek jelenlétét. Ez egy végleges állapot gyógyítani nem lehet. Ebben az esetben a párnak donor inszemináció lehetőségét javasoltam.
3. ESET ondóúti elzáródás: A férj 34 éves, feleség 32 éves. 2 éve szeretnének gyermeket. Férjnél elvégezett spermatogram azoospermiat (ondósejtek teljes hiánya) mutatta. Az ondótérfogat nagyon alacsony 0.4 ml és alacsony pH (6.4) volt. Mindkét here normál méretű. Hormon vizsgalatok és genetika normális. Ezek a vizsgálati eredmények elzáródásos okot feltételeznek. Más intézetben elvégezett kétoldali térképbiopszia minden mintában normál hímivarsejt termelést igazolt, a mintát fagyasztára küldték. A CT vizsgálat prosztatában cystát írt le, melyet követően húgycsövön keresztüli rezekcióval az ondódombot bevágva a cystát megnyitottuk, a műtét után hímivarsejt szám 10 mill/ml volt.
Stacks Image 21595

Millenáris Egészség Centrum
(Millenáris Park Buda)
06-20-38-40-408
Hétfő 9-17
Kedd: 9-17
Budapest II. kerület Kis Rókus utca 17.

Hiteles andrológiai információk.
Andrológiai diagnosztika.
Teljes körű meddőségi kivizsgálás.
Andrológiai műtétek.
Merevedési zavar, korai magömlés kezelése.
Tesztoszteron hiány kezelése.

Copyright: Dr. Szabó Ferenc 2020.