Dr. Szabó Ferenc andrológiai urológiai magánrendelés

Stacks Image 26003_166
Millenáris Andrológiai Centrum Dr. Szabó Ferenc andrológus

TELJES KÖRŰ ANDROLÓGIAI KIVIZSGÁLÁS ÉS KEZELÉS!
Merevedési zavarok, tesztoszteron pótlás, férfi meddőség kezelése.
Hétfő: 8.30-16 Kedd:8.30-16 Csütörtök:8.30-13
Budán a Mammut II közelében a
Millenáris Egészség Centrumban.

Időpontfoglalás konzultációra, spermavizsgálatra és labor vizsgálatokra.

Online receptírás az EESZT-be ill. papír alapon olyan pácienseknek akik már voltak konzultáción.

Bejelentkezés és info:
Hétfő-Csütörtök: 9-16 Péntek 9-14-ig
Ha nem vesszük fel a telefont visszahívjuk!

Merevedési zavarok előfordulása


Régebben a merevedési zavart egy korral járó állapotnak vagy pszichés problémák miatt kialakuló bajnak tartották. Ma már tudjuk, hogy a merevedési zavarok 50-80%-ért az artériás keringési zavar a felelős. Az erekciós zavar elsősorban az idősebb korosztályt érinti 40 éves kor körül az előfordulás k.b. 5%, 70 év felett közel 70% körül van.
Nagyon fontos kiemelni, hogy a hímvessző működése egyenlő az egész szervezet normális működésével, ha a szervezet ereinek funkciója nem megfelelő, ezen belül is az erek belső felszíne az ún. endothel nem működik megfelelően, akkor a a hímvesszőben is hasonló keringési zavar alakul ki, csökken a hímvesszőben a véráramlás és merevedési zavar alakul ki.
Azokban betegségekben ahol ez károsodik, ezek elsősorban cukorbetegség, magas vérnyomás és zsíranyagcsere zavara az esetek 20-70%-ban alakul ki merevedési zavar. A krónikus ischémiás szírbetegségek és /vagy szívinfarktus esetén egyértelmű szoros összefüggés igazolható a merevedési zavarok előfordulás és a szív ereinek állapota között.Hímvessző vérellátása és beidegzése  • A hímvessző az artériás vért a kismedencei erekből kapja (artéria pudenda interna), ez az ér két részre oszlik egy felszínes és egy mély ágra és így lépnek be a hímvesszőbe.
  • A felszíni ér a hímvessző tetején fut végig és a makkot (glans pénisz) látja el friss vérrel. A hímvessző mélyen futó artériája a barlangos testet látja el vérrel, nyugalmi állapotban összhúzódva van ez a speciális szerkezetű ér. Ennek az érnek az a jellegzetessége, hogy ezek az erek közvetlenül tudják a vért továbbítani a barlangos testek rendszerébe.
  • A barlangos test hálózatos szerkezetét simaizomsejtek és ezeket borító speciális hámréteg az ún. endothelium alkotja.
  • A hímvessző vénáinak nincs saját izomzata, ezért ezeknek az ereknek a tágassága nagymértékben függ a barlangos test állapotától. A barlangos test vénái az ún. subtunicális vénákba ömlenek, ezek pedig a hímvesszőt körülvevő nagyobb mély vénákba innen pedig a kismedencei vénákba folytatódnak. A felszíni vénák hasonlóan a felszíni artériákhoz csak a külső bőr réteget és a makkot látják el keringéssel és a v. saphena magnába ömlenek.
  • A hímvessző beidegzése két részből áll, az egyik autonom és egy szomatoszenzoros részből. A paraszimpatikus idegek a gerinc keresztcsonti területből (S2-S4) erednek, a szimpatikus idegek a gernic háti és deréktáji szakaszából (Th 12-L2) erednek és folytatódnak a kismedencében és a prosztata mellett futva érik el a hímvesszőt. A szomatoszenzoros (nervus pudendus) beidegzés szintén a keresztcsonti gerincközpontban található (S2-S4). A paraszimpatikus idegek az erekcióért a szimpatikus idegek az ejakulációért felelősek.

Az erekció alavetően egy haemodinamikai folyamat mely 3 részből áll.


1. A barlangos test simaizmainak ellazulásából (csökkenő véráramlási ellenállás a barlangos testben)
2. Fokozódó artériás beáramlás, a kialkuló értágulat miatt.
3.Csökkenő vénás elfolyás a vénák összenyomódása miatt.

Az erekció 5 fázisa

1.
Kezdeti fázis: a hímvessző barlangos testjei hosszabodnak, a barlangos testekben állandó nyomás van a csökkent barlangos test ellenállás miatt.

2. Merevedési fázis: fokozódik a duzzadás és a keménység, nő az artériás vér áramlás, nő a barlangos testekben a nyomás.

3. Erekció fázisa: Teljes merevedés alakul ki, a barlanagos testben a nyomás a szisztólés vérnyomás alatt 10-20 Hgmm-el stabilizálódik, a hímvesszőben lévő vér mennyisége nem változik, a csökkenő artériás beáramlás miatt.

4. A teljes merevség fázisa: teljes duzzadás és merevség, a barlangos testben a nyomás meghaladja a szisztólés vérnyomást, csak minimális artériás beáramlás van, vénás elfolyás nincs.

5. Elernyedés fázisa: csökken a merevség, csökken a hímvesszőben lévő vér térfogata.
Az endothel egy egyrétegű hám, mely az erek belső felszínét borítja. Ez az endothel hám taláható a barlangos testben, ebből a hámból szabadul fel az az anyag a nitrogen monoxid (NO) ami elindítja a merevedés folyamatát, ha ez károsodik, funkciója csökken, a merevedés erőssége és az artériás keringés is csökken.
A elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterin szint fokozzák az ún. oxidatív stressz folyamatát, ennek következtében károsodik az erek belső falát borító endothel, merevedési zavar alakul ki.
Az endothel betegség miatt érgyulladás, keringési zavar érelmeszesedés alakul ki, mely károsítja a keringést.

Millenáris Egészség Centrum
(Millenáris Park Buda)
06-20-38-40-408
Hétfő 9-17
Kedd: 9-17
Budapest II. kerület Kis Rókus utca 17.

Hiteles andrológiai információk.
Andrológiai diagnosztika.
Teljes körű meddőségi kivizsgálás.
Andrológiai műtétek.
Merevedési zavar, korai magömlés kezelése.
Tesztoszteron hiány kezelése.

Copyright: Dr. Szabó Ferenc 2020.