Dr. Szabó Ferenc andrológiai urológiai magánrendelés

Stacks Image 32327_166
Millenáris Andrológiai Centrum Dr. Szabó Ferenc andrológus

TELJES KÖRŰ ANDROLÓGIAI KIVIZSGÁLÁS ÉS KEZELÉS!
Merevedési zavarok, tesztoszteron pótlás, férfi meddőség kezelése.
Hétfő: 8.30-16 Kedd:8.30-16 Csütörtök:8.30-13
Budán a Mammut II közelében a
Millenáris Egészség Centrumban.

Időpontfoglalás konzultációra, spermavizsgálatra és labor vizsgálatokra.

Online receptírás az EESZT-be ill. papír alapon olyan pácienseknek akik már voltak konzultáción.

Bejelentkezés és info:
Hétfő-Csütörtök: 9-16 Péntek 9-14-ig
Ha nem vesszük fel a telefont visszahívjuk!

A kor előrehaladtával csökken a szexuális teljesítmény, csökken az erőnlét, izomerő.
Azok akik nincsenek megelégedve ezzel, lehet segíteni a problémákon!

Öregedés folyamata


Az öregedés egy normális fiziológiai folyamat. Az öregedés folyamata során a szervek morfológiai és funkcionális változásokon mennek keresztül, mely során csökken a működésük hatásfoka.
Az öregedés folyamatának megértésére több fajta elmélet létezik. A gének 30%-ban határozzák meg a várható élettartamot. Különféle teóriák: genetikai, ún. telomér, mutációs, különböző anyagok felhalmozódása (pl: lipofuscin) következtében létrejövő makromolekula károsodás, autoimmun okok (antitestek keletkeznek melyek sejtkárosodást okoznak).

Szexuális változások öregkorban

Az izgalmi szak elhúzódik, a az erekció eléréséig hosszabb idő telik el, a erekciótól a magömlésig eltelt idő hosszabb, az erekciókhoz eléréséhez erősebb stimuláció szükséges, az organikus kontroll jobb, az orgazmus fázis rövidebb. A ejakulátum kilövellési erőssége gyengébb. Az éjszakai merevedés erőssége és hossza csökken.
60 év felett a férfiak 90%-nak van szexuális aktivitása, 80 év felett kb. 60%-nak.
Több oka van a csökkent szexuális együttlétnek: a szívbetegségek, hypertonia, vese és cukorbetegség. Gyógyszerek: magas vérnyomás, nyugtatók. Pszichés okok. Pszichoszomatikus betegsége: colitis, székrekedés stb.

Szex hormonok változása (tesztoszteron változása az öregedéssel)

A „ férfi klimax” mintegy hirtelen kialakuló korfüggő herefunkció változás, a női klimaxhoz hasonlítva NEM LÉTEZIK. A megtermékenyítő képesség hirtelen elvesztése nem fordul elő. Tesztoszteron szint csökkenés a kor előrehaladtával megfigyelhető.
3 fő oka van a tesztoszteron szint csökkenésnek: az ún. a herében lévő tesztoszteron termelő sejtek (Leydig sejt) számának és funkciójának csökkenése, az LH szint enyhe emelkedése, és a központi idegrendszerben lévő hipothalamusz-agyalapi mirigy funkciójának csökkenése miatt.

Here funkció változások öregkorban


A heretérfogat csökkenése nem figyelhető meg öregkorban. A here szövettani képe is teljesen normális lehet. Természetesen néhány idős férfinál here sorvadás megfigyelhető ez elsősorban az érelmeszesedés következtében kialakuló keringési zavar következménye.

Spermium paraméterek öregkorban


Nagyszámú adatok ebben a korcsoportban nem érhetők el. A spermiumok száma nem csökken, spermium sebessége lassabb, a sperma térfogata csökken, a normális spermium alakok száma is kisebb.

Megtermékenyítő képesség öregkorban


Pablo Picasso, Charley Chaplin, Anthony Quinn, Julio Iglesias és Marlon Brando híres férfiak akik öregkorban lettek apák. Nekik mindannyiuknak fiatal feleségük volt. A különböző vizsgálatok azt igazolták, hogy a létrejövő terhességek száma nem különbözött azoknál a férfiaknál akik 50-en túl voltak, azokéval összehasonlítva akik 35 év alattiak voltak. Idősebb férfiaknál akiknek a felesége 25 év körüli terhességig létrejöttéig eltelt idő háromszor hosszabb lehet 40 éves kor felett (kb. 28 hónap).
Idősebb korban tehát sokkal hosszabb a teherbe ejtésig eltelt idő. Az idősebb férfiakat a férfi meddőség szempontjából ugyanúgy kell diagnosztizálni és kezelni mint a fiatal férfiakat.

Megtermékenyítés után létrejövő eltérések idős korban.


Vetélés és az apa kora.

A terhessége 30-70%-a vetéléssel végződik, a legtöbbnek az oka ismeretlen. 50 év feletti férfiak által okozott terhesség esetén dupla esély van a vetélés kialakulásának. A vetélés esélye még nagyobb ha a nő 30 év feletti. A vetélés oka gyakran kromoszóma rendellenesség pl: Down kór.
Egy rövid magyarázat arra, hogy miért nagyobb a genetika kockázat: a spermium ős sejtek serdülőkorig kb. 30-szor osztódnak, ezek a sejtek egy év alatt k.b.23–szor osztódnak, ez 20 éves korban 200 osztódás 45 éves korban 770 osztódásnak felelnek meg. Tehát egy spermium ős sejt 45 éves korra mát túl van 770 osztódáson, ebből következik, hogy több DNS mutáció fordul elő, fokozódik a genetika eltérések száma. Csökken a DNS javító mechanizmusok funkciója. Ezekből következik, hogy idős férfi hímivarsejtje sokkal sérülékenyebb.
Mindezeket elmondva összefoglalható, hogy idős korban csökken a férfiak megtermékenyítő képessége és a genetikai mutációk és vetélések száma is magasabb lehet, de önmagában az előrehaladott férfi korban okozott terhesség nem indikációja az intenzív prenatális diagnosztikának.

Öregkori tesztoszteron hormon csökkenés tünetei, LOH


Az öregedő férfi tesztoszteron csökkenésének tünetei klinikai és tesztoszteron szint normális szint alá csökkenésével járnak. Az idősödő férfi tesztoszteron szint csökkenése nem csak a nemi vágyat, a merevedést, a vörösvérsejt termelést, csont anyagcserét, az izomerőt és zsír eloszlást szabályozza.
A csökkent tesztoszteron szint miatt csökken a nemi vágy, a merevedés erőssége, fáradtság alakul ki, csökken az izomerő, csontritkulás és vérszegénység alakul ki.
Azoknál a férfiaknál akiknél a tesztoszteron szint alacsony a halálozási arány magasabb.

Alacsony tesztoszteron szint tünetei

Az első fő tünet a csökkent nemi vágy, erekciós problémák, csökkenő izomerő, hasi elhízás, fáradékonyság, hangulat ingadozás. Természetesen a különböző betegségek pl: vese betegség, krónikus tüdőbetegség, ízületi gyulladások, cukorbetegség következtében létrejövő tünetek nem tartoznak ebbe a kategóriába.

Csontritkulás

A tesztoszteron hiány miatt fokozódik a csontritkulás kialakulásnak a veszélye, ezért ilyen panaszok vagy tünetek esetén tesztoszteron szintet is vizsgálni kell.


Metabolikus szindróma

A fizikai aktivitás csökkenése, a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása, fokozott zsírbevitel miatt az elhízás alakul ki. A hasi elhízás és főleg a belek körül felhalmozódott (ún. viscerális zsírszövet) magas aktivitású hormont termelő szervként működik, melynek következtében megnő a vérnyomás,megváltozik a zsír és cukor anyagcsere ezeket a változásokat hívják metabolikus szindrómának. A hasi zsír gyulladásos eredetű ún. cytokineket és különböző hormon hatású anyagokat termel, ennek következtében többszörösére (k.b. 3x) nő az infarktus, az agyvérzés kockázata. A cukorbetegség kialakulásának veszélye ötszörösére nő.
A hasi elhízás tehát az egyik fő oka ezeknek a problémáknak, jelenleg Európában normál hasi térfogat 94 cm.
A centrális hasi elhízás gyakrabban jár együtt a tesztoszteron hiánnyal.

Pszihoszomatikus változások

Általánosan elmondható, hogy alacsony tesztoszteron szint esetén gyakrabban alakulnak ki a depresszió és hangulati zavarok.
Az androgén hiány tünetei lehetnék még alvási zavarok, hőhullámok, fizikai gyengeség, csökkent libidó, memória zavarok, energiahiány.

Hormon (tesztoszteron) pótlás idős korban.


Két esetben abszolút kontra indikált (nem lehet adni) tesztoszteront adni: prosztatarák és emlőtumor eseteiben. Fokozott figyelemmel adható prosztata nagyobbodás, alvási apnoe és fokozott vér viszkozitás esetén.
A tesztoszteron kezelést követően csökken a testzsír tartalom, nő az izomerő, jelentősen javul a vércukor szint és a különböző vér zsírsavak szintje. Javul a pszichés állapot, a teljesítő képesség. Javul az erekció minősége is.
A kezelés során rendszeresen kell ellenőrzi a prosztatát a PSA-t, vörös vérsejtek számát, a májfunkciókat.

Prosztata megnagyobbodás és alsó húgyúti tünetek idős korban.


A prosztata megnagyobbodás következtében létrejövő vizelési panaszok a prosztata húgycsőre gyakorolt hatásai miatt jönnek lére, míg a vizelési panaszok egyéb oka is lehet pl: kő, daganat, gyulladás stb.
Prosztata nagyobbodás elsősorban korfüggő 60 és 70 év között a férfiak 15-33%-t, 70 és 80 év között 40%-t. A prosztata növekedését a hormon rendszer megváltozott működése okozza.
A prosztatában a tesztoszteronból ún. dihidrotesztoszteron keletkezik, ez a vegyület felelős a megnagyobbodásért. A másik ok a tesztoszteron és ösztrogén szint arányváltozása, az ösztrogén szint emelkedése szintén prosztata nagyobbodáshoz vezet.
A tünetek gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés éjjeli gyakori vizelés, reggeli nehezen induló vizelés lehetnek. Ha a hólyag nem ürül ki teljesen az a hólyag izomzat kimerülésének egyik jele.
A diagnózis fizikális vizsgálat, ultrahang, labor és vizelete vizsgálat, PSA, vizelés áramlási vizsgálat és prosztata tünetek kérdőív alapján állítható fel.

Prosztatatrák

A prosztatarák Magyarországon 2. leggyakoribb daganatok közé tartozik férfiaknál
A tünetek gyakran a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteihez hasonlítanak. Gyakran az első tünet a csontmetasztázis okozta fájdalom a hát és medence területén.
Diagnózishoz
elengedhetetlen a ujjal végezett végbélen keresztüli prosztata tapintás és a PSA (prosztata specifikus antigén) és ultrahang vizsgálat. A prosztatarák igazolására végbélen keresztüli szövettani mintavételt kell végezni (általában 10-12 minta).
A kezelés függ a kortól, PSA-tól, a daganat kiterjedésétől és a nyirokcsomó áttétektől.
Kezelések: Műtéti megoldás a radikális prosztatektómia, kemoterápia, besugárzás, gyógyszeres kezelés (antiandrogének)
Az erekciót befolyásoló tényezők
Hasi elhízás, metabolikus szindróma.

A hasi elhízás (95 cm felett) esetén alakul ki a metabolikus szindróma: magas vérnyomás, inzulin rezisztencia, magas zsírsav szint. Ezek következtében a merevedési zavar, cukorbetegség, agyvérzés, szívinfarktus kialakulásának veszélye fokozódik.

A prosztata nagyobbodás és merevedési zavar összefüggése

Az újabb kutatások bebizonyították, hogy az alsó húgyúti tüneteknél, vizelési panaszoknál egyértelműen magasabb a merevedési zavar előfordulása is. Tehát akiknél fokozódó vizelési panaszok, prosztata megnagyobbodás alakul ki sokkal gyakrabban észlelhető különböző fokú merevedési zavar is. Ennek többféle magyarázata is van egyrészt megváltozik a szervek ún. NO (nitrogén monoxid termelése), mely elengedhetetlen a megfelelő izom relaxációhoz. Egy másik elmélet szerint a fokozott szimpatikus tónus, elhízás, magas vérnyomás, csökkent fizikai aktivitás miatt alakul ki a merevedési zavar. Idősebb korban fokozódik a érelmeszedés a kismedencében és természetes a hímvesszőben is, ez olyan keringési elváltozásokhoz vezet, mely miatt alsó húgyúti tünetek és merevedési zavar alakul ki.
Van olyan elmélet is mely szerint bizonyos izom összehúzó anyagok (pl: Rhoa Kináz) aktivitása fokozódik. Az enzimnek fokozott aktivitása miatt a hímvessző erei összehúzódnak.
Ennek a problémának a kezelése gyógyszeres a különböző alfa blockerek (Tamsol, Omnic, Alfetim stb.) ill. PDE5 (Viagra, Levitra, Cialis) szedése jelentheti.


Megtermékenyítő képesség öregkorban
Tesztoszteron szint változás idős korban
A merevedési zavarok és vizelési panaszok összefüggése

Millenáris Egészség Centrum
(Millenáris Park Buda)
06-20-38-40-408
Hétfő 9-17
Kedd: 9-17
Budapest II. kerület Kis Rókus utca 17.

Hiteles andrológiai információk.
Andrológiai diagnosztika.
Teljes körű meddőségi kivizsgálás.
Andrológiai műtétek.
Merevedési zavar, korai magömlés kezelése.
Tesztoszteron hiány kezelése.

Copyright: Dr. Szabó Ferenc 2020.