Dr. Szabó Ferenc andrológiai urológiai magánrendelés

Stacks Image 30556_166
Millenáris Andrológiai Centrum Dr. Szabó Ferenc andrológus

TELJES KÖRŰ ANDROLÓGIAI KIVIZSGÁLÁS ÉS KEZELÉS!
Merevedési zavarok, tesztoszteron pótlás, férfi meddőség kezelése.
Hétfő: 8.30-16 Kedd:8.30-16 Csütörtök:8.30-13
Budán a Mammut II közelében a
Millenáris Egészség Centrumban.

Időpontfoglalás konzultációra, spermavizsgálatra és labor vizsgálatokra.

Online receptírás az EESZT-be ill. papír alapon olyan pácienseknek akik már voltak konzultáción.

Bejelentkezés és info:
Hétfő-Csütörtök: 9-16 Péntek 9-14-ig
Ha nem vesszük fel a telefont visszahívjuk!

A műtétek altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történnek. Műtétre a Rókus Kórház Egynapos Sebészetén és Róbert Magánkórházban van lehetőség. A műtét előtt személyes konzultáció szükséges. Amennyiben konzultációt szeretne hívja a 06-20-38-40-408 számot.

A here betegségei

Spermatocele (jóindulatú mellékhere cysta)


A spermatocele leggyakrabban a mellékhere fejében alakul ki, folyadék tartalmú. Jól tapintható, körülírt elváltozásról van szó, kisebb cysták gyakran nem tapinthatóak. A mellékhere csatornák falából alakul ki. Általában tünetmentes, panaszt nem okoz, a here felső pólusán alakul ki. Méretük néhány mm-től a nagy többrekeszes akár 15 cm-es cystákig terjedhet. Ultrahanggal egyértelműen diagnosztizálható.
Fontos megjegyezni, hogy a kis méretű cysták elzáródást nem okoznak. Műteni csak a nagyobb cystákat ill. fájdalom esetén kell. A cysták bőrön keresztüli leszívása nem javasolt. A műtét során a cystát egészben kell eltávolítani. A műtét az esetek 94%-ban sikeres.

Hydrokele (here vízsérv)A here vízsérv folyadék felhalmozódását jelenti a hereburokban (tunica vaginalis). Ez lokalizálódhat csak a herére, de a lágyékcsatorna irányában is folytatódhat. A folyadék felhalmozódás miatt a here megnagyobbodik, díszkomfort érzés, esetleg fájdalom alakul ki. A hydrokele kialakulhat műtétet után pl: here visszér műtét, lágyéksérv, de létrejöhet mellékhere gyulladás következtében is.
A megoldása a legtöbb esetben műtétileg történik. Egyes esetekben a hydrokele leszívását ill. ún. sclerotizálását végzik.

Appendix testis torsio, here függöly csavarodásAz appendix testis a here felső pólusánál lévő függelék k.b. 3-4 mm-es nagyságú, fejlődési maradvány.
Ennek a kis képletnek a csavarodás ill. vérellátási zavar, erős herefájdalmat okoz. Ezt a jelenséget akut herének is hívják, meg kell különböztetni a valódi herecsavarodástól, here gyulladásától stb.
A fájdalom k.b. 1 hét alatt megszűnik, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapítás javasolt. Ritkán, ha gyógyszeres kezelés nem használ a here műtéti feltárása szükséges.

Rejtett hereA rejtett here előfordulása gyermekkorban k.b. 3%. Többféle ok miatt alakul ki. Egyrészt meghatározza a születési súly, a hypothalamus-agyalapi mirigy nem megfelelő működése, a hasi nyomás, genetikai eltérések. A rejtett here elhelyezkedhet a hasüregben, a sérvcsatornában, a sérvcsatorna külső nyílásában de akár a comb felső részén is. A kezelés lehet gyógyszeres és sebészi.
Felnőttkori jelentősége az, hogy a rejtett herében gyakrabban fordul elő hererák, ezért fokozottan kell megfigyelni. A másik fontos tényező, hogy hereleszállási zavaroknál gyakoribb a meddőség, csökkent spermium szám előfordulása. Ezért akiknek, gyermekkorban ilyen problémájuk volt érdemes spermatogram vizsgálatot is végezni.

HerecsavarodásA herecsavarodás során a herekocsány megcsavarodik, a here oxigen ellátása csökken vagy megszűnik, akut herefájdalom lép fel. Többféle formájú torziót különböztetünk meg. Általában fiataloknál alakul ki, gyakran alvás vagy pihenés közben. Jellegzetes a hirtelen fellépő herefájdalom.
A kivizsgálásnál a here színes ultrahanggal igazolni lehet az artériás keringés hiányát.
A kezelésnél a kézzel detorsiót lehet végezni. Sikeres esetben a fájdalom azonnal megszűnik. Sebészi kezelésnél a herét detorquálni és fixálni kell, gyakran az ellen oldali herét is.

HerefájdalomTöbb mint 6 hónapja fentálló here vagy here körüli fájdalom.A krónikus neurophatias herefájdalom estén a fájdalmat a T10-L1 idegekből eredő szimpatikus köteg továbbítja. A másik idegköteg a genitofemoralis ideg, amely L1-L2 gerincterületekből ered. A herezacskót a pudendális ideg látja el ez a sacralis (keresztcsonti) területből ered.
A fájdalom oka lehet lágyéksérv, értágulat, retroperitoneális fibrozis, gerincbetegségek.
Sérvműtétet ill. here műtétek után, művi meddővé tételt követően is kialakulhat.
A krónikus fájdalom kialakulásában és fennállásában szerepe van pszichológiai, emocionális tényezőknek is. Az ilyen estekben összetett kezelésre van szükség. A krónikus herefájdalom patofiziólógiája jelenleg sem ismert, a fájdalom az idegrendszer és idegek több szintjén kialakulhat, megváltozik a fájdalom küszöb, ezáltal kisebb ingerekre is bekövetkezik a fájdalom, ilyen lehet a here ruha általi megnyomása, keresztbe tett lábak okozta nyomás, de gyakran sebészi bevakozás váltja ki ez az állapotot. Leggyakrabban vasectomia (művi meddővé tétel után) alakul ki.

Millenáris Egészség Centrum
(Millenáris Park Buda)
06-20-38-40-408
Hétfő 9-17
Kedd: 9-17
Budapest II. kerület Kis Rókus utca 17.

Hiteles andrológiai információk.
Andrológiai diagnosztika.
Teljes körű meddőségi kivizsgálás.
Andrológiai műtétek.
Merevedési zavar, korai magömlés kezelése.
Tesztoszteron hiány kezelése.

Copyright: Dr. Szabó Ferenc 2020.