Dr. Szabó Ferenc andrológiai urológiai magánrendelés

Stacks Image 31821_166
Millenáris Andrológiai Centrum Dr. Szabó Ferenc andrológus

TELJES KÖRŰ ANDROLÓGIAI KIVIZSGÁLÁS ÉS KEZELÉS!
Merevedési zavarok, tesztoszteron pótlás, férfi meddőség kezelése.
Hétfő: 8.30-16 Kedd:8.30-16 Csütörtök:8.30-13
Budán a Mammut II közelében a
Millenáris Egészség Centrumban.

Időpontfoglalás konzultációra, spermavizsgálatra és labor vizsgálatokra.

Online receptírás az EESZT-be ill. papír alapon olyan pácienseknek akik már voltak konzultáción.

Bejelentkezés és info:
Hétfő-Csütörtök: 9-16 Péntek 9-14-ig
Ha nem vesszük fel a telefont visszahívjuk!

FONTOS INFORMÁCIÓK!

Tesztoszteron hiány tünet esetén az első konzultációra hozzon magával 3 hónapnál nem régebbi labor vizsgálatokat, melyek tartalmazzák az FSH, LH, tesztoszteron, szabad tesztoszteron, prolaktin, TSH, ösztradiol, SHBG hormonokat ill. ha egyéb betegségei is vannak általános labor vizsgálatot is (vérkép, kémia, vese és májfunkció, lipidek, CRP, D vitamin), valamint 45 év felett PSA vizsgálatot.


A tesztoszteron pótlás fő indikációja a tesztoszteron hiány tünetei (elsősorban nemi vágy csökkenés, fáradékonyság, koncentráció zavar) és az alacsony tesztoszteron szint.
Tesztoszteron szintet reggeli órákban érdemes vizsgálni, ha lehet éhgyomorra.
Többféle tesztoszteron kezelés létezik, ezeket mindig egyénileg kell elbírálni.

A kívülről bevitt tesztoszteron kenőcs és injekció meddőséget okoz!
A kívülről bevitt tesztoszteron kezelés nem javítja és gyógyítja meg a saját tesztoszteron termelést!
Minden kezelés csak addig hatásos, amíg a gyógyszeres kezelést alkalmazzuk!

Tesztoszteron hiány tünetei, diagnózisa és kezelése.

Tesztoszteron  hiány tünetei

A tesztoszteron


A tesztoszteronnak  összetett hatása van. Férfiakban befolyásolja a viselkedést, nemi vágyat, izomerőt, csont és izomövékedést, pubertást, hajnövekedést, nemi jellegek kialakítását.
Tesztoszteron  szint csökkenés több okból is előfordulhat, így pl: különböző központi idegrendszert érintő betegségek miatt csökken az agyalapi mirigy működése, emiatt az FSH és LH termelés, ami a herében lévő csökkent tesztoszteron termeléshez vezet. Másik ok a herében lévő ún. Leydig sejtek funkciózavara lehet ami szintén csökkent tesztoszteron szintet eredményezhet. Hasonlóan az elhízás is csökkenti a tesztoszteron szintet az agyalapi mirigy gátlása révén. Idős korban olyan funkcionális elváltozások jönnek létre, melyek következtében szintén csökken a tesztoszteron szint.

Tesztoszteron és szexuális diszfunkció


A tesztoszteronnal kapcsoltban sokszor felvetődik a kérdés, hogy milyen hatásai vannak a szexuális funkciókra. A  tesztoszteron a legfontosabb férfi hormon,  az  pont mikor tesztoszteron pótlás szükséges egyén szerint is nagyon változó lehet.  Egyes vizsgálatok  300 ng/dl (10 nmol/l) értéket tartanak alsó határértéknek, míg pl. az Európai Andrológiai Akadémia 230 ng/dl (8 nmol/l) határozza ezt meg.

Hogyan termelődik a tesztoszteron?A hypothalamusban termelődik GnRH nevű hormon (gonadotropin releasing hormon), mely az agyalapi mirigyre hatva szabályozza az LH (luteinizáló hormon) működését, ez a hormon herében évő ún. Leydig setjeinek tesztoszteron termelését irányítja.  A herékben naponta 0.24 umol/nap tesztoszteron termelődik. A tesztoszteronból dihidroszteron és ösztadiol keletkezik.  A tesztoszteron szint reggel 8 óra körül a legmagasabb, délutánra  értéke csökken (15-30%-ot is).  98%-a fehérjéhez kötötten található a vérben egyrészt albuminhoz másrészt ún. SHBG fehérjéhez.
A tesztoszteronnak hatása van a csontokra, haj és szőrnövekedése, izomerőre, zsíreloszlásra, hímivarsejt termelésre, ondó mennyiségére, libidóra, erekcióra, prosztata és ondóhólyag működésre.
A tesztoszteron termelés 45-50 évektől kezd el igazán csökkenti.  Ennek több oka is van, csökken a Leydig sejtek száma, gyógyszerek szedése, a hypthalamusz-hipofízis rendszer működésében beálló változások.

A tesztoszteron centrálisan és perifériásan is szabályozza az erekciót. Az agyban az alacsonyabb tesztoszteron szint miatt csökken az “erektilis szignál”.  Tesztoszteron pótlás után fokozódik az agy ilyen irányú funkciója. Perifériásan a tesztoszteron  befolyásolja az barlangos-test izomzatának működését. Állatkísérletek igazolták, hogy tesztoszteron  hiány esetén a hímvessző izomsejtjei atrophizálnak, kollagén lerakódás alakul ki, idegek  funkciója romlik,  a hímvessző rostos burka hegesedik. A tesztoszteron másik fontos hatása az ún PDE5 enzim működésének szabályozása. Ez az enzim az erekció egyik kulcsfigurája.

Tesztoszteron és prosztata


A tesztoszteron a prosztata működés egyik legfontosabb szabályzó hormonja.   10-20 éves kor között a tesztoszteron szint drámain emelkedik  ennek a hatására prosztata növekedésnek indul, majd  20 évek után  beáll egy egyensúlyi állapot a prosztata működésében.  Az prosztatában a tesztoszteronból  5 alfa dihidrotesztoszteron alakul  ki. Ez 5DHT  kötődik a prosztata  androgén receptoraihoz és szabályozza a prosztata sejtjeinek osztódását.  A modern gyógyszeres kezelések, ennek az enzimnek a működését gátolják.

Tesztoszteron és agyA tesztoszteron javítja a memóriát, a szellemi teljesítő képességet, részben hatással van a libidóra.  A tesztoszteron szint csökkenése  depresszív hangulatot okozhat.

Tesztoszteron hatása az Izomerőr és zsírszövetre


A tesztoszteron  növeli az izmok fehérje termelését , növeli az izomerőt.  Idősebb férfiakban az izomtömeg  korrelál a szérum tesztoszteron szinttel.  A tesztoszteron hiány  következtében csökken az izomtömeg és izomerő. Tesztoszteron pótlás után csökken a hasi és összes zsírmennyiség idős férfiakban.  

Tesztoszteron és csont


Tesztoszteronból aromatizáció után ösztradiol keletkezik, ez szabályozza a csontok működését. Alul működés esetén csontritkulás alakulhat ki. Több tanulmány is megerősítette, hogy idősödő férfikanál  alacsony tesztoszteron szint esetén magasabb volt  a  combnyaktörések aránya.

A  tesztoszteron és vérképzés


A tesztoszteron fokozza a vörösvérsejtek termelését a vese  eritropoetin termelődésén keresztül. Ennek következtében emeli a hemoglobin szintet.  Tesztoszteron szint hiány miatt 10-20%-al is csökkenhet a hemoglobin  szint.

Teszoszteron és anyagcsere


A tesztoszteron hiány  elhízást, cukorbetegséget, magas vérnyomást és diszlipidémiát okoz. Elhízott, cukorbeteg, alacsony tesztoszteron szintű férfiaknál alkalmazott  tesztoszteron pótlás során javultak a vércukor értékek, csökkent a hasi körfogat, javultak a HDL és LDL szintek.

Tesztoszteron és szív érrendszer.A tesztoszteronnak hatása van az érelmeszesedésre, szívműködésre. A tesztoszteron  relaxálja az ereket.  Befolyásolja az endothel (az ereket bélelő belső hám) működését.
Újabban felvetődött, hogy a tesztoszteron pótlás idősekben szívizom károsodást okoz, de ezt a tanulmányok átvizsgálása nem támasztotta alá.

Tesztoszteron hiány diagnózisa.Tesztoszteron hiány tünetei: fáradság,  izomtömeg csökkenés,  energiaszint csökkenés,  életerő csökkenés, csökkent libidó, csökkenő szexuális aktivitás,  fokozódó izzadás, száraz bőr, vérszegénység, depresszív hangulat, ingerlékenység, motiváció csökkenése, hasi elhízás.

Tesztoszteron (androgén) hiány kérdőív (ADAM)


Csökkent a libidója?
Csökkent az energiaszintje?
Csökkent az ereje, teljesítőképessége?
Csökkent a magassága?
Csökkent az életkedve?
Bánatos, szomorú?
Erekció ereje csökkent?
Elalszik, álmos ebéd után?
Megváltozott a munkakedve?


Tesztoszteron hiány laborvizsgálatokA tesztoszteron szintet reggel 7-10 óra között kell vizsgálni vérből vett mintában. Amennyiben a tesztoszteron szint 250  ng/dl alatti FSH és LH, prolaktin , TSH  vizsgálat is szükséges.  8-12  nmol/ l esetén szabad tesztoszteron szint meghatározás javasolt. Ez vagy szabad tesztoszteron  szint mérésből vagy indirekt úton albumin ill. SHBG hormon ismeretében kiszámolható.

Tesztoszteron hiány kezelésTesztoszteron adásának indikációja

Jelenleg az elfogadott normál tesztoszteron szint 12 nmol/L. Ez alatti szintet alacsonynak mondhatjuk. A 15 nmol/L szint alatt már megfigyelhető az életerő ill. nemi vágy csökkenése. Azonban jelentős merevedési zavar csak 8 nmol/l szint alatt figyelhető meg.
Jelenleg elfogadott nézet szerint abszolút alsó határértéknek a tesztoszteron pótlásnál a 8 nmol/L értéket tekintjük. 8-12 nmol/L közötti értéknél egyénileg kell elbírálni a pótlást.

  • alacsony tesztoszteron szint (elsődleges tesztoszteron hiány, másodlagos tesztoszteron hiány, ún. késő korban jelentkező tesztoszteron hiány (late onset hypogonadism)
  • késői pubertás
  • aplasztikus vese eredetű vérszegénység
  • ún. off label alkalmazás fokozott növekedés esetén
  • experimentálisan férfi fogamzásgátlás
  • öregedő férfi kezelésében (jelenleg is kutatják)

Mi történik tesztoszteron túlzott alkalmazása esetén? Ebben az esetben a herékben lévő tesztoszteron termelés leáll, a spermium termelés leáll!, az agyalapi mirigy FSH és LH termelése negatív feedback azaz gátlás miatt szintén leáll. Tehát megvalósul a férfi fogamzásgátlás elvi lehetősége. Sok esetben a tesztoszteron elhagyásával ezek a folymatok visszarendeződnek. Tehát a tesztoszteron főleg nagy dózisban nem alkalmas a férfi meddőség kezelésére.


8.7 nmol/l ( 250 ng/dl) alatti értéknél az androgén hiány tüneteinek észlelésekor tesztoszteron pótllás javasolt. Határesetekben rövid idejű tesztoszteron pótlás elegendő lehet. A tesztoszteron adásának abszolút kontraindikáció aktív prosztatarák, emlőtumor. Relatív kontraindikáció magasabb vörösvérsejtszám, alvási apnoe, alsó húgyúti tünetek.


KONTRAINDIKÁLT férfi meddőség kezelésében!!!


Tesztoszteron készítmények


Többféle tesztoszteron készítmény van forgalomban, itt csak a Magyarországon HIVATALOSAN kapható készítményeket írom le:
Testosterone undecaonate (Andriol Testocaps), jó felszívódás érdekében evés közben érdemes bevenni. 2-6 óra alat éri el a szérumaban a maximum koncentrációt. Ma már ritkábban alkalmazzák, a májban metabolizálódik, vér szintje nem stabil. Májenzim emelkedést okozhat. Sajnos nincs még jelenleg olyan szájon át szedhető tesztoszteron készítmény, mely a májon keresztül nem bomlana le.
Jelenleg nem javasoljuk szedését.
Mestrolone (Proviron) előnye, hogy olcsó szer. Nem fejti ki a tesztoszteron teljes hatásspektrumát. Antiösztrogén hatását szokták kihasználni. Csökkent nemi vágy esetén is jó hatású lehet bizonyos esetekben.
Testostrone undecaonate (Nebido 1000 mg) injekció, 2-3 hónaponta kell adagolni. Alacsony tesztoszteron szint, hypgonadizmus esetén nagyon jó szer. Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezt a gyógyszert Kínában jelenleg fogamzásgátlásra is használják (kísérleti stádium).
Testosterone enanthat (külföldről rendelhető) hetente vagy 2 hetente adhatók subcutan vagy izomba, jó tesztoszteron szintet biztosítanak, előnye, hogy a dózis változtatható. Gyakori mellékhatás a vörösvértestszám emelkedés.
Sustatnon injekció (külföldről rendelhető) négykomponensű tesztoszteron (gyors és lassú felszívódású), elsősorban angolszász országokban használják tesztoszteron pótlásra. Hasonló hatású mint az enanthat. Szintén hetente vagy kéthetente lehet adagolni.
Tesztoszteron gélek (Androgel). Jól felszívódnak, jó plazma szintet biztosítanak. Vigyázni kell, hogy a környezetben lévő gyerekere ill. nőkre ne kerüljön a készítményből.
Sajnos drága készítmények, de bizonyos esetekben támogatásra felírhatók.
A tesztoszteron szint emelésre alkalmazható még antiösztrogén kezelés, ez az agyalapi mirigy működését serkenti, emeli az LH mennyiségét ami tesztoszteron szint emelkedéshez vezet. Injekció formájában hasonló hatású a ún. HCG injekció ami LH hatást vált ki és fokozza a Leydig sejtek tesztoszteron termelését.
Az
aromatáz gátlók (Arimidex, Anastrozole) is használhatóak tesztoszteron szint növelésre, ebben az esetben az ösztardiol termelés csökkentése által növelhető a tesztoszteron szint.

1. ESET a testépítő: 32 éves testépítő férfi különböző anabolikus szteroidokat használ, jelenleg gyermeket szeretne. Elvégezett spermatogram vizsgálat nagyon alacsony hímivarsejt számot igazolt. Heréje kisebb lett, FSH és LH értékek nagyon alacsonyak, tesztoszteron szintje nagyon magas. Ebben az esetben a tesztoszteron elhagyása, idővel újabb hormonvizsgálat elvégzése és antiösztrogén megfelelő adása javasolt. 6-12 hónap után az esetek nagy részében rendeződik a probléma.
2.ESET a hypogonadizmus (Klinfelter szindróma): 35 éves férfi fáradékonyság, csökkent nemi vágy és gyermekigény miatt jelentkezett. Az elvégezett vizsgálatok kisebb heréket, alacsony tesztoszteron szintet (4 nmol/L) és 47 XXY kariotipust igazoltak. A hímivarsejtek a spermium vizsgálatnál nem találhatóak. Az FSH érték 30 körüli volt. A férfi herebiopsziába nem egyezett bele. Tesztoszteron pótlást követően panaszai megszűntek, életereje és nemi vágya visszatért.
3. ESET öregedő férfi, metabolikus szindróma, hasi elhízás: 64 éves férfi merevedési zavar, hasi elhízás, csökkent nemi vágy és magas vérnyomás miatt kereste fel rendelésünket. Az elvégezett vizsgálatok alacsony tesztoszteron szintet 7 nmol/L, kb. 20 kg túlsúlyt igazoltak. Életmód váltással, rendszeres alacsony intenzitású mozgással és tesztoszteron pótlással panaszok rendeződtek, 10 kg-t fogyott, életereje megnőtt, vérnyomása csökkent.

Millenáris Egészség Centrum
(Millenáris Park Buda)
06-20-38-40-408
Hétfő 9-17
Kedd: 9-17
Budapest II. kerület Kis Rókus utca 17.

Hiteles andrológiai információk.
Andrológiai diagnosztika.
Teljes körű meddőségi kivizsgálás.
Andrológiai műtétek.
Merevedési zavar, korai magömlés kezelése.
Tesztoszteron hiány kezelése.

Copyright: Dr. Szabó Ferenc 2020.