Dr. Szabó Ferenc andrológiai urológiai magánrendelés

Stacks Image 32075_166
Millenáris Andrológiai Centrum Dr. Szabó Ferenc andrológus

TELJES KÖRŰ ANDROLÓGIAI KIVIZSGÁLÁS ÉS KEZELÉS!
Merevedési zavarok, tesztoszteron pótlás, férfi meddőség kezelése.
Hétfő: 8.30-16 Kedd:8.30-16 Csütörtök:8.30-13
Budán a Mammut II közelében a
Millenáris Egészség Centrumban.

Időpontfoglalás konzultációra, spermavizsgálatra és labor vizsgálatokra.

Online receptírás az EESZT-be ill. papír alapon olyan pácienseknek akik már voltak konzultáción.

Bejelentkezés és info:
Hétfő-Csütörtök: 9-16 Péntek 9-14-ig
Ha nem vesszük fel a telefont visszahívjuk!

Tesztoszteron pótlás különböző formái (tesztoszteron gél, tesztoszteron injekció, HCG terápia).

Fontos információ amennyiben tesztoszteron hiány kivizsgálására jelentkezik!


Tesztoszteron hiány tünet esetén az első konzultációra hozzon magával 3 hónapnál nem régebbi labor vizsgálatokat, melyek tartalmazzák az FSH, LH, tesztoszteron, szabad tesztoszteron, prolaktin, TSH, ösztradiol, SHBG hormonokat ill. ha egyéb betegségei is vannak általános labor vizsgálatot is (vérkép, kémia, vese és májfunkció, lipidek, CRP, D vitamin)

Tesztoszteron szint csökkenést hypogonadizmusnak nevezzük, amennyiben ez korán 20-40-es években következik be age onset (AOH) hypogonadizmusnak, ha 50-70-es években alakul ki late onset hypogonadizmusnak hívjuk (LOH). A 50-es évektől jelentkező tesztoszteron szint csökkenést a férfi klimax ill. andropausa jelzőkkel is szokták illetni, habár ez nem egy hirtelen jelentkező tünet, hanem egy lassan kialakuló kórkép.


A kívülről bevitt tesztoszteron kenőcs és injekció meddőséget okoz!
A kívülről bevitt tesztoszteron kezelés nem javítja és gyógyítja meg a saját tesztoszteron termelést!
Minden kezelés csak addig hatásos, amíg a gyógyszeres kezelést alkalmazzuk!

A TESZTOSZTERON HIÁNY GYÓGYNÖVÉNY KEZELÉSÉVEL NEM FOGLALKOZOM!!!

TESZTOSZTERON HIÁNY TÜNETEI+ALACSONY TESZTOSZTERON SZINT=TESZTOSZTERON PÓTLÁS


Általában a 12 nmol/l alatti tesztoszteron szintet tekintjük alacsonynak, habár a hiánytünetek már 15 nmol/l-es szintnél is kialakulhatnak, főleg a libidó csökkenés.
Tesztoszteron pótlás lehetséges módjai:
1. Tesztoszteron gél naponta (+ HCG naponta vagy 2-3 naponta)
2. Tesztoszteron injekció (izomba vagy bőr alá) heti 1-2x
3. Tesztoszteron injekció 10-14 naponta izomba adva
4. Mikrodózis tesztoszteron naponta subcutan+ mikrodózis HCG naponta
5. Nebido 10-12 hetente vagy hetente izomba
6. Nebido hetente izomba
7. HCG injekció mono vagy kombinációs terápia bőr alá
8. Antiösztrogén terápia
9. Aromatázgátló kezelés

Tesztoszteron szint normalizálása esetén drámai változások következnek be: nő a nemi vágy, javul az erekció, javul a szellemi és fizikai teljesítő képesség.

Melyek a tesztoszteron hiány tünetei?


A tesztoszteron hiány legjellegzetesebb tünetei:

 • a nemi vágy (libidó)  csökkenés
 • a merevedési zavar (gyengébb erekció, nem tartós erekció), ezek mellett  
 • csökkent energiaszint
 • depresszív hangulat
 • szorongás
 • figyelem zavar, csökkent koncentrációs képesség
 • memória zavar
 • hasi elhízás
 • csökkent izomerő
 • csökkenő magasság
 • csontritkulás is megfigyelhető
 • gyérebb szőrzet (főleg hónaljban)


Mitől csökkenhet a tesztoszteron szintje? • A tesztoszteron hiány előfordulhat  valamilyen hereműködési zavar miatt (a here nem képes tesztoszteront termelni megfelelő mennyiségben)  vagy az agyalapi mirigy nem termel megfelelő mennyiségű LH hormont a here Leydig sejtjeinek stimulálására.
 • Néhány gyógyszer is képes csökkenteni a tesztoszteron szintet  pl. Nizoral, prednizolon ill. különböző anatcidumok is.
 • A tesztoszteron szint csökken a kor előrehaladtával ill. különböző betegségek miatt. Különböző genetikai eltérések is okozhatnak tesztoszteron szint csökkenést.
 • Ha túl sok tesztoszteron alakul át ösztradiollá szintén tesztoszteron hiányt okoz (túlzott alkohol fogyasztás miatt a máj nem képes az ösztradiolt elimnálni).
 • Ha az SHBG hormon szintje magas (ehhez a fehérjéhez kötődik a tesztoszteron), kevés lesz az aktív szabad tesztoszteron (korral  az SHBG szintje nő).
 • Ha LH szint csökkent az agyalapi mirigyben  (2 miU/l alá) szintén csökken a herében a tesztoszteron termelés.
 • A herékben csökken a tesztoszteron termelés képességüket ekkor az LH 10 mIU/l feletti.
 • DHEA szintje nagyon alacsony, a tesztoszteron elő-hormonja, a mellékvese kéreg termeli.
 • Fertőzések, gyulladásos betegségek miatt.
 • Magas prolaktin szint amit az agyalapi mirigy termel szinté csökkent a tesztoszteron szintet, negatív gátlás révén.

Tesztoszteron hiány diagnózisa


A  tesztoszteron hiány valószínűségét a fent említett hiánytünetek vetik fel egyrészt, másrészt a laborvizsgálati eredmények adhatnak konkrét  választ erre (persze ez sem mindig igaz l.d. később).
A laborvizsgálatoknál legtöbbször az alsó határ 300 ng/dl (10.4 nmol/l) ill. 350 ng/dl (12.1 nmol) ez laboronként változik a felső érték 1000 ng/dl (34.7 nm/l) de ez is más érték lehet a különböző laborokban. A szabad tesztoszteron  3.06-24 ng/dl (39.3 pmol/l-308 pmol/l).
A tesztoszteron szintek életkorral is változnak.
A tesztoszteron mérése sok szempontból vitatott. Különböző mérési módszereket használnak a laborok, különböző normál érték tartományokat adnak meg.Az egyetlen standardizált és validált  módszer a az ekviriblium dialízisen  alapuló módszer vagy a szabad tesztoszteron számítás a total tesztoszteronból és SHBG szintekből. A  tesztoszteron szint  napközben főleg fiatal korban csökken, 40 év felett ez már nem annyira jellemző. Befolyásolja a napi ingadozást a táplálkozás, sport,  alkohol, stressz, cukorfogyasztás. Sok orvos reggel éhgyomorra javasolja a tesztoszteron vizsgálatot  mivel az inzulin szint változás is befolyásolhatja azt.
Az átlag tesztoszteronszintek  20-40 év közötti (9-37 nmol/), 40-60 (12.1 nmol/l-30 nmol/l) 60 év felett  (12.1 nmol/l- 24 nmol/l).
Talán a legpontosabb tesztoszteron szintet a 24 órás ürített vizeletben lévő átlag tesztoszteron szint mutatná, de ez a napi gyakorlatban nem terjedt el.
A tesztoszteron szint napközbeni ingadozása miatt is érdemes legalább két alkalommal vérszint vizsgálatot végezni a bizonytalan esetekben.

Mit tekintsünk alacsony tesztoszteron szintek?

Az európai ill. amerikai módszertani levelek álláspontja kissé eltér az értékekben.
Tesztoszteron pótlás javasolt olyan férfinél aki a tesztoszteron hiány tüneteit produkálja,de a laborban épp a normál érték felett van a tesztoszteron szintje pl. 12.3 nmol/l?
Több olyan cikk is megjelent, mely azt javasolja ,hogy az értékeket tekintsük irányadónak, de a beteg panaszait vegyük figyelembe a tesztoszteron pótlás beállításakor.

Kiknek javasolt a tesztoszteron pótlás?


A tesztoszteron pótlás célja nem a teljesítménynövelés, hanem a megfelelő egészséges kiegyensúlyozott életminőség elérése.
Fontos, hogy amennyiben lehetséges a tesztoszteron hiány okát kell kideríteni és azt kell kezelni (pl. magas prolaktin szint, elhízás, pajzsmirigy betegségek, gyógyszermellékhatások stb.).
A tesztoszteron pótlás eldöntésénél fontosak  a laborértékek is, de a beteg panaszainak meghallgatása még fontosabb.

Tesztoszteron növelés természetes úton.

Saját tapasztalom alapján ezek a kezelések ritkán válnak be, enyhe eseteben javíthatják a páciens állapotát, de sok esetben sajnos hatástalanok.


1.Görögszéna (Fenugreek): Egy tanulmányban 30 fiatal görögszéna kivonatot kapott, a total tesztoszteron  7-10%-al emelkedett.  A tesztoszteron DHT átalakulást gátolja. Növelheti a libidót is.  
2. Tribulus terristris: Sajnos a tanulmányok azt mutatják, hogy nem növeli a tesztoszteron szintet, de a libidót és az erekciót javíthatja (NO hatás).
3. Tongkat Ali (Eurycoma Longfolia):  Sajnos tanulmányok nem igazolták, hogy a tesztoszteron szintet emelné. Segíthet olyan esetekben mikor panaszokat a magas ösztrogén szint okozza. Vigyázni kell a szedésévél a toxikus mellékhatások miatt.
4. Cink: néhány tanulmány igazolta, hogy a cink szedésével növelhető a tesztoszteron szint, mások ezt nem támasztották alá. Magas ösztrogén szint esetén hasznos a szedése 50mg/nap dózisban.
5. Maca:  tanulmány nem igazolta, hogy növeli a tesztoszteron szintet, de a libidót növelheti.
6. D vitamin: D vitamin pótlás esetén egyes tanulmányok 2-3 nmol/l emelkedést igazoltak, alacsony tesztoszterin szint esetén. Tesztoszteron hiány esetén érdemes a D viatmin szintet is ellenőrizni.
7. Chyrisin: természetben előforduló izoflavin. Gátolja a tesztoszteron ösztradiol átalakulást.Hatásosságáról szintén megoszlanak a vélemények.
8. L Arginin  NO donorként elsősorban merevedési zavarokban lehet hatásos, L Citrulline hasonló hatású.
9. L Carnitin  elsősorban merevedési zavarok kiegészítő terápiájaként hatásos.
10. DHEA, dehidropeiandrosztendion a tesztoszteron elő anyaga, a mellékvese kéreg termeli. Alacsony DHEA S szint esetén a DHEA pótlás jó hatású lehet, napi dózis 50-100 mg/nap.
11. Rendszeres testmozgás, jó alvás, stressz csökkentése segítik a normál tesztoszteron szint megtartását.

Tesztoszteron pótlás gyógyszerekkel

Tesztoszteron pótlás
Tesztoszteron pótlás lehetséges módjai:
1. Tesztoszteron gélek (Androgel, Testim) adagolás:naponta bőrre (ezt ki lehet egészíteni HCG terápiával naponta vagy 2-3 naponta)
2. Tesztoszteron injekciók (tesztoszteron enanthat (Testosteron Depot Jenapharm, Rotexmedica, Testoviron Depot Schering)
Lehetséges adagolás subcutan kis mikrodózisokkal naponta vagy 2-3 naponta, vagy izomba heti 1x vagy 10 -14 naponta. A tesztoszteron kezelést javasolt kiegészíteni HCG injekcióval is napi vagy heti 2-3 alkalommal. Sok esetben aromatáz gátlás is javasolt.

3. Antiösztrogének (Clostilbegyt, Tamoxifen).
adagolás: naponta, kétnaponta
4. HCG (Brevactid, Ovitrlelle) monoterápia
adagolás: naponta vagy hetente 2-3x bőr alá
5. Aromatázgátló (anastrozole, letrozole) magas ösztrogén szint esetén
adagolás: hetente 2-3x kis dózisban.

TESZTOSZTERON HIÁNY TÜNETEK+ALACSONY TESZTOSZTERON SZINT= TESZTOSZTERON PÓTLÁS


Tesztoszteron határértékek
Európai (EAU, EAA): 8 nmol/l (230 ng/dl) alatt egyértelmű hiány, 8-12 nmol/l (230 ng/dl-350 ng/dl) tesztoszteron pótlás tünetek és szabad tesztoszteron szint alapján kell mérlegelni.
Amerikai Endokrinológiai Társaság (300 ng/dl (10.4 nmol/l) tekinti alsó határétéknek.
AACE 200 ng/dl (7 nmol/l) tekinti alsó határértéknek.
A napi gyakorlatban sok klinikus a 12 nml/l (350 ng/dl) alatti értéket tekinti alacsonynak.
Az eredmények értékelésénél ne csak a tesztoszteron szintet vegyük figyelembe, hanem a beteg panaszait is!

Tesztoszteron szintet növelő készítményekA tesztoszteron pótlásra két fő lehetőségünk van: kivülről viszünk be tesztoszteront vagy a herék működését serkentjük több tesztoszteron termelésre.Átlagos férfi 4-15 mg tesztoszteron termel naponta, ezt a mennyiséget kell pótolni.
1. Szájon át szedhető készítmény az Andriol, hosszútávú szedése tesztoszteron pótlásra nem javasolt. Sajnos a májműködést megterheli a májenzimek szintjét megemeli. Másik hátránya, hogy gyorsan lebomlik. Másik szájon ád alkalmazott készítmény a Proviron, ez tulajdonképpen dihidrotesztoszteron, a tesztoszteron egy metabolitja, nem javasolt az alkalmazása mivel nem érvényesül a tesztoszteron teljes hatásspektruma, jó hír viszont, hogy a májműködést nem befolyásolja a májműködést.
2. Injekciós készítmények(testosteron enanthat): Magyarországon sajnos nem kaphatóak, de Németországból megrendelhetők hivatalosan receptre felírható készítmények. Ezek a tesztoszteron enanthate (Testosterone Depot Jenafarm 250 mg/ml, Testosterone Depot Rotexmedica 250 mg/ml, Testoviron Depo Schering 250 mg/ml álatlában 3-5-10 ampullás kiszerelésben) és Testex Prolongatum 250 mg (tesztoszteron cypionat).
Sustanon (négyféle tesztoszteron kombinációja) itthon nem kapható, EU-ból beszerezhető.
Hetene érdemes adagolni ezeket a készítményeket így kivédhető a kezdeti nagyon magas tesztoszteron szint emelkedés ill. csökkenthető az aromatizáció. Régebben 2-3 hetente intramuszkulárisan adták, de ilyenkor a "hullámvasút" effektus fordul elő, kezdeti magas majd alacsonyabb tesztoszteron szintek alakulnak ki, ez sokszor megterhelő volt a pácienseknek. A heti dózis 100 mg körül van ezeknél a készítményeknél.
Újabban ezeket a készítményeket subcutan is alkalmazzák, így az adagolás és az injekciózás sokkal kevésbé megterhelő. Több tanulmányt is végeztek 50-100 mg testosteron enanthat subcutan adásávál, nagyon  jó eredményeket értek el. Több amerikai klinika is a subcutan adást javasolja, heti 1 ill 2 alkalommal. A subcutan adásnál valamivel kisebb dózisokat kell adni, azoknál is hasznos akiknek alacsony az SHBG szintjük.
Újabban terjedt el a mikrodózis adagolás, mely napi 10-12 mg tesztoszteron subcutam adását jelenti, kis dózisú HCG-vel ill aromatáz gátlóval.
Subcutan  adagolást 25 G -29 G 16 mm-es tűvel lehet végezni, az egyszerre beadott térfogat nem lehet több 0.5 ml-nél.  A beadás helyén kialakulhat bőrpír ill. kisfokú gyulladás.

Tesztoszteron 3 havi injekció Nebido.
A Nebido injkeció 4 ml 1000 mg testosterone undeconat injekció adását jelenti izomba. Beadásnál nagyon lassan kell beadni.
A Nebiodót lehet hetente is adni izomba 125 mg dózisban.
Egyenletes felszívódása van, megfelelő tesztoszteron szintet biztosít. Elsősorban olyan esetekben javaslom használatát amikor a herék nagyon kicsik (pl: Klinefelter szindróma) vagy hiányoznak (pl. heretumor műtét miatt) ill. ritkábban olyanoknál akik a heti injekció beadását nem szeretnék ill. munkájuk nem teszi lehetővé a heti injekciózást. A hátránya, hogy a dózisbeállítás nem lehetséges, előfordulhat hogy a 3. hónapban egyesek már érzik tesztoszteron hiány tüneteit.  Használata során a here mérete csökken, a centrális FSH és LH gátlás miatt ill. azoospermia alakul ki ( spermiumok nem találhatók az ondóban).
3. Teszoszteron gélek: Magyarországon Androgel érhető el 50 mg-os naponta alkalmazandó kenőcs formájában, 5 mg tesztoszteron szívódik fel belőle (kb.10 %). OEP támogatással igazolt hypogonadizmus (pl. Klinefelter szindróma, here eltávolítsa) esetén írható fel.
A tesztoszteron kenőcs jó szérum tesztoszteron szintet biztosít, naponta kell a bőrre kenni, használatával a természetes tesztoszteron termelés utánozható. Felkenés után vigyázni kell, hogy gyermek ill. nő 1-4 óráig  a bekent területtel ne érintkezzen. A gélek jobban emelik  a dihidrotesztoszteron és az ösztrogén szintet is (a bőrben nagyobb az aromatizáció). Nagyobb bőrterületre történő kenés jobb emeli ezeknek a szintjét. A bekent területen  fokozódhat a szőrnövekedés, sajnos ez nem érvényes a fejre. Sokan megosztják a napi dózist reggelre ill estére, ez azoknál hasznos akiknél az SHBG alacsony szinten van.  A kézzel történő kenésnél sajnos a felvitt tesztoszteron a kéz bőréről  kevésbé szívódik fel, ezért érdemes lehet az alkarok belső felszínére kinyomni a tasak tartalmát, majd a két alkart összedörzsölve elkenni azt, majd a két alkart a törzs oldalához kenni, ezzel a veszteségek minimalizálhatók. Nem kell erősen összedörzsölni az alkarokat, mivel az alkohol elpárolog a tesztoszteron por pedig a földön végzi.
A vérvételnél nagyon fontos, hogy a felkenés után 4-6 órával történjen meg a tesztoszteron szint ellenőrzés, ez fogja mutatni a reális tesztoszteron szintet, felkenés után másnap 24-27 órával csak nagyon alacsony szintet mérhetünk csak.
A gélek nem szívódnak fel mindenkinél ugyanolyan jól, függ a bőrtípustól, időjárástól is.
Ha valaki úgy érzi, hogy nem hat a gél fontos tisztázni, hogy hogyan keni fel, milyen dózisban, milyen a tesztoszteron és ösztrogén szintje. Lehet, hogy a gél jól felszívódik,de az ösztrogén szint túl magas, akkor nem fogja érezni a pozitív hatást.
4. HCG injekció: Brevactid 5000 NE. A terhes nők placentája termeli LH hatású hormon. A LH hormon felel  férfiakban a Leydig sejtek stimulálása által a tesztoszteron termelésért.
Másik rHCG készítmény jelenleg az Ovitrelle 250 ug (6500 NE HCG-nek felel meg)
A HCG jól használható olyan esetekben mikor az agyalapi mirigy LH hormon termelése csökken, ennek következményeként pedig a herében csökken a tesztoszteron termelés. A HCG nagyon jó hatású a nemi vágyra, gondolkodásra, egyes tanulmányok szerint a pénisz méretét is pozitívan befolyásolja. HCG-t alkalmazzuk anabolikus szteroid kezelés után a hereműködés beindítására ill. tesztoszteron terápia kiegészítésre a hereműködés fenntartására. Általában 50 év alatt monoterápiaként is adható, amikor a here még képes megfelelő mennyiségű tesztoszteront termelni.
A HCG megakadályozza a heresorvadást tesztoszteron terápia során. A HCG-nek LH és kis mértékben FSH hatása is van.   
A HCG-ből  sokszor nagyon alacsony dózisok is elegendőek a hereműködés fenntartására, ezzel utánozva az LH hatást. Nem érdemes nagy dózisokat adni  mivel nem termelődik több tesztoszteron ill. csökken a Leydig sejt receptorok érzékenysége is.
HCG monoterápia: HCG injekcióval LH hatást utánozva  a tesztoszteron termelés fokozható, a HCG injekciót nagyon alacsony dózisban naponta vagy kétnaponta kell adagolni, így szinte fiziológiás tesztoszteron termelés érhető el. HCG lehet javasolni olyan esetekben is amikor a pár még gyermeket szeretne.
HCG+tesztoszteron injkeciós kezelés: A heresorvadás kivédésére és a saját tesztoszteron szint termelése miatt hasznos az injekeciós kezelések mellé  hetente kétszer HCG injekciót adni alacsony dózisban, általában a tesztoszteron adása előtt két napon.
HCG+ tesztoszteron gél: Tesztoszteron gél mellé heti 2x javasolt alacsony dózisú HCG injekciót adni bőr alá.
5. SERM: szelektív ösztrogén receptor modulátor (Clostilbegyt, Tamoxifen, Zitazonium).
Ezek a gyógyszerek az agyalapi mirigy FSH és LH termelésének stimulálása által növelik a tesztoszteron szintet.
A  Clostilbegytnek antiösztrogén ill. ösztrogén hatása is van. A dózis napi 12.5-50 mg lehet. Sokszor nem elég, hogy a tesztoszteron szint emelkedik, az ösztrogén hatás miatt elmaradhat a  pozitív hatás. Egyrészt az SHBG szint emelkedés másrészt az Clostilbegyt ösztrogén receptor stimuláló hatása miatt.
6. Aromatáz gátló: Arimidex (anastrozole, letrozole)1 mg. Saját gyakorlatoban csak nagyon alacsony dózisban alkalmazon heti 1x, 2x0.25 mg -0.5 mg dózisban.
Ez a gyógyszer gátolja az aromatáz enzimet, mely tesztoszteront átalakítja ösztrogénné. Erős hatású készítmény.
Adagolásánál figyelni kell az ösztrogén szintet mivel a túl alacsony szint lipidanyagcsere zavart, csontritkulást, endothel diszfunkciót és libidó csökkenést is okozhat.
Tesztoszteron kezelésnél elsősorban a magas ösztrogén szint miatt létrejövő gynecomastia esetén alkalmazhatók.
Fogyással is csökkenthető az aromatizáció.
Alkalmazható  sebészi spermium nyerés előtt is a hereműködés stimulálására olyan esetekben amikor a tesztoszteron szint alacsony és az ösztradiol szint magas (obes pácienseknél elsősorban).
Önmagában alkalmazva is hatásos lehet alacsony tesztoszteron, magas ösztradiol, alacsony FSH, LH szint esetén,de adagolásnál fontos az ösztradiol szint ellenőrzés (libidó csökkenést is okozhat a nagyon alacsony szint).
Az FSH és LH szintet emelni fogja (nem érvényesül az ösztorgén gátlás).

Anabolikus szteroid kúra utáni agyalapi mirigy és hereműködés újraindítása.

A kezelés 15 napig minden másnap 2500 IU HCG adásával kezdődik, ez beindítja a here tesztoszteron termelését, majd Clostilbegyt és Tamoxifen együttes adásával folytatódik, ez az agyalapi mirigy működését serkenti. A tamoxifen és Clostilbegyt együttes adása során a két gyógyszer verseng az ösztrogén receptorok blokkolásán így a hatás sokkal erősebb. A Clostilbegyt kezelés 30 napig, Tamoxifen kezelés 45 napig tart.

A tesztoszteron pótlás egyénileg kell kialakítani, mivel  mindenki másképp reagál a kezelésekre.


A kezelést
érdemes tesztoszteron géllel kezdeni, a könnyű alkalmazhatóság miatt, de kezdetekben használható a Clostilbegyt ill. Tamoxifen ill. HCG mono vagy kombinációs terápia is. Az antiösztrogén kezelés esetén tapasztalatom szerint a libidó, erőnlét, erekció sokszor nem korrelál a labor által igazolt emelkedett tesztoszteron szinttel.

Az injekciós kezelésnél kezdetben 80 mg tesztoszteron enanthat heti 1x im. vagy sc.  vagy heti 2x40 mg tesztoszteron enathat sc.  alkalmazható. Az alacsonyabb dózissal kivédhető a nagy tesztoszteron szint ingadozás.
Mikrodózis tesztoszteron napi 10-12.5 mg subcutan+ napi 100 NE HCG subcutan nagyon jól utánozza a saját tesztoszteron termelést, kivédi a tesztoszteron hullámzását, alacsonyabb az aromatizáció és a magas haematokrit szint is ritkábban alakul ki ill. az SHBG sem csökken annyira.
Magas ösztrogén szint esetén heti 2x alacsony dózisban Arimidex alkalmazható.
3 havonta Nebido 1000 mg tartós tesztoszteron pótlásra alkalmazható, én elsősorban olyan esetekben használom mikor a herék kicsik vagy hiányoznak. Az tünetek adagolásától függően 8-10 hetente is adható. Adható heti 125 mg im is.
4 ml olajos injekciót mélyen az izomba kell adni.

Subcutan (bőr alá) adott tesztoszteron injkeció adásáról szóló cikkek és videók.
Subcutan adott tesztoszteron injekció oktató videó.
Subcutan adott tesztoszteron injekcióról szóló cikkek:

 • Subcutaneous administration of testosterone. A pilot study report.
  Al-Futaisi AM1, Al-Zakwani IS, Almahrezi AM, Morris D.
 • Subcutaneous Testosterone: An Effective Delivery Mechanism for Masculinizing Young Transgender Men
  To cite this article: Olson Johanna, Schrager Sheree M., Clark Leslie F., Dunlap Shannon L., and Belzer Marvin. LGBT Health. September 2014, 1(3): 165-167. doi:10.1089/lgbt.2014.0018.
 • Pharmacokinetic Profile of 50 Mg and 100 Mg Doses of Subcutaneous Testosterone Enanthate Administered with the Novel Jet-InjectorTM
  Ronald S. Swerdloff1 and Jonathan S. Jaffe2

Subcutan adott tesztoszteron enanthate injekció:
Tűméret 25G 16 mm-27-29 G 11mm-es. A fokozott viszkozitás miatt a vékonyabb tűvel lassabban lehet az injekciót beadni ill. fontos beadás előtt az esetleg hűtőből kivett készítményt felmelegíteni testhőmérsékletre.
Beadott mennyiség 0.2-0.5 ml lehet.
Subcutan mikrodózis tesztoszteron naponta 0.05 ml adását jelenti ( ez kb 10-12.5 mg).
subcutan tesztoszteron adás

Tesztoszteron kezelés mellékhatásai


Emelkedett vörösvértestszám (eryhtrocytózis). Oka a tesztoszteron általi hepcidin gátlás.
Emelkedett heamatokrit szint 53% felett, 180 g/l HGB szint. Nő a vér viszkozitása és a kardiális betegségek kockázata. Leggyakrabban az injekciós tesztoszteron készítményeknél tapasztalható (cypionat, enanthate). Megoldás: véradás vagy vérlebocsájtás (phelbotomia). A tesztoszteron szintet nem szabad túl magasra emelni, meg kell találni azt az ideális szintet ami mellett nem emelkedik jelentősen.Véradó csak 65 év alatti egészséges ember lehet. Sajnos Magyarországon magas HGB szint esetén nem lehet vért adni.

Gynecomastia (mell nagyobbodás) ill. mell érzékenység, szerencsére ritkán fordul elő, tesztoszteron túladagoláskor alakul ki. Oka a tesztoszteron átalakulása ösztrogénné. Kezelése a tesztoszteron adagolás csökkentése, antiösztrogén adása (Tamoxifen), aromatázgátló adása (Arimidex) 1 mg/nap, majd 0.5 mg heti 3x.
Pattanás, zsíros bőr: oka a dihidrotesztoszteron szint növekedés. Fiziológiás tesztoszteron szint kezelésnél ritka. Tesztoszteron szint csökkentés ill. lokális kezelés.
Hajhullás: oka a magasabb dihidrotesztoszteron szint. Sajnos ez előfordulhat a tesztoszteron kezelénél. Kezelés Nizoral shampon ill. finasterid 1 mg (merevedési zavart és nemi vágy csökkenést okozhat).
Alvási apnoe: ritkán fordul elő, jelenléte kontraindikálja a tesztoszteron adását.
Hereméret csökkenés (k.b.10-15%-os), oka az agyalapi mirigy működésének gátlása. Megoldás heti 2x250-500 IU HCG adása.
Magas vérnyomás/vizesedés: oka a magasabb ösztrogén szint. Tesztoszteron adásának csökkentése, vérnyomáscsökkentő adása, magnézium (600 mg/nap), B 6 vitamin (100-200mg/nap), ösztradiol szint ellenőrzése.
Spermium szám csökkenés: oka az agyalapi mirigy gátlása. Amennyiben gyermeket szeretne kezelés előtt tájékoztassa orvosát.

Tévhitek a tesztoszteron kezeléssel kapcsolatban

Tesztoszteron kezelés NEM OKOZ PROSZTATA RÁKOT!
Az egyik tévhit a tesztoszteron kezeléssel kapcsolatban, hogy prosztata rákot okoz. Egyetlen egy tanulmány sem igazolta, hogy a tesztoszteron pótlás prosztata rákot okoz. Eredetileg ez az elmélet Huggins és Hodges munkásságához kötődik. Tanulmányaikban azt találták, hogy tesztoszteron szint jelentős csökkentésével a prosztatata rák visszafejlődik, tesztoszteron adására pedig növekedésnek indul.
A mai napig a prosztata rákok egy részét úgy kezelik, hogy a tesztoszteron termelést leállítják ill. az androgén receptorokat blokkolják.
2014-ben Eisenber és mtsai. 20 éve anyagát vizsgálták meg, olyan férfiakat akik tesztoszteront kaptak, a vizsgálatok azt mutatták, hogy a prosztata rák előfordulása nem emelkedett.
Egy tanulságos cikk a tesztoszteron és prosztata rák témával kapcsolatban:
http://www.harvardprostateknowledge.org/a-harvard-expert-shares-his-thoughts-on-testosterone-replacement-therapy
A tesztoszteron kezelés megkezdése előtt ellenőrizni kell a prosztatát, PSA vizsgálatot kell végezni ill. a kezelés során évente félévente PSA vizsgálatot kell végezni.

A tesztoszteron kezelés nem fokozza a kardiális betegségek előfordulását.
Tesztoszteron pótlás fokozza a kardiovaszkuláris betegségek előfordulását. Az utóbbi időben 2014-ben megjelentek olyan tanulmányok, mely szerint a tesztoszteron kezelés fokozza a különböző szívbetegségek előfordulását. Ezeknek a tanulmányoknak az eredményeivel több kutató és klinikus nem ért egyet pl. a betegek megfelelő labor követésével, a tesztoszteron kezelés ellenére kapott alacsony tesztoszteron szinttel stb. Ennek ellentmond, hogy több 2014-es cikk éppen a tesztoszteron kezelés pozitív hatásairól ír.
Alacsony tesztoszteron szintnél magasabb a mortalitás és a koronária betegségek előfordulása.
A tesztoszteron kezelés transzdermális géllel csökkentette az anginás epizódok számát. A teszoszteron pótlással csökken a krónikus érgyulladás,csökken a CRP és fibrinogén szint, csökken az érelmeszesedés, nő a szív teljesítménye.

Tehát a tesztoszteron kezelés nem növeli a kardiális betegségek előfordulását. A tesztoszteron kezelés javítja a szívműködést, a glikémiás kontrollt, csökkenti az elhízást a csípőtérfogatot.
A normál tesztoszteron szint javítja a szívműködést.

Összefoglalásként elmondható, hogy a tesztoszteron szint optimalizálása csökkenti a különböző betegségek okozta mortalitást, javítja a szexuális teljesítményt, javítja a kardiális állapotot, javítja a testfelépítést, javítja a gondolkodást, a koncentrációt, csökkenti a depressziót, a gyulladást, javítja a glikémiás kontrollt, javítja az életminőséget.

Mi hol kapható, praktikus ötletek:

Auto injektor pen injekció beadáshoz: https://unionmedico.com/store/
Tűk, fecskendők:http://www.bbraunshop.hu/
Bacterostatikus víz, steril ampulla:
https://www.b-water.nl
Külföldről gyógyszert Budapesten két patika forgalmaz:
https://www.pharmaexpressz.hu és pharmafutar.hu

Millenáris Egészség Centrum
(Millenáris Park Buda)
06-20-38-40-408
Hétfő 9-17
Kedd: 9-17
Budapest II. kerület Kis Rókus utca 17.

Hiteles andrológiai információk.
Andrológiai diagnosztika.
Teljes körű meddőségi kivizsgálás.
Andrológiai műtétek.
Merevedési zavar, korai magömlés kezelése.
Tesztoszteron hiány kezelése.

Copyright: Dr. Szabó Ferenc 2020.