Dr. Szabó Ferenc andrológiai urológiai magánrendelés

Stacks Image 24910_166
Millenáris Andrológiai Centrum Dr. Szabó Ferenc andrológus

TELJES KÖRŰ ANDROLÓGIAI KIVIZSGÁLÁS ÉS KEZELÉS!
Merevedési zavarok, tesztoszteron pótlás, férfi meddőség kezelése.
Hétfő: 8.30-16 Kedd:8.30-16 Csütörtök:8.30-13
Budán a Mammut II közelében a
Millenáris Egészség Centrumban.

Időpontfoglalás konzultációra, spermavizsgálatra és labor vizsgálatokra.

Online receptírás az EESZT-be ill. papír alapon olyan pácienseknek akik már voltak konzultáción.

Bejelentkezés és info:
Hétfő-Csütörtök: 9-16 Péntek 9-14-ig
Ha nem vesszük fel a telefont visszahívjuk!

A SCSA DNS fragmentáció és HBA vizsgálat előtt 1 hónapon belüli spermavizsgálat javasolt, mivel nagyon alacsony spermiumszám ill. rossz motilitás esetén nem érdemes a vizsgálatot elvégezni. Bármilyen kérdés ill. vizsgálat igénye esetén hívja a 06-20-38-40-408 számot.

Milyen speciális spermiumvizsgálatokat végzünk? Spermium DNS fragmentáció, HBA, spermium akroszóma reakció, sperma ROS (szabad oxigén gyök) vizsgálatokat

Speciális (funkcionális) spermavizsgálatokra akkor van szükség, ha még pontosabban akarjuk felmérni a spermiumok működését!

Spermium DNS fragmentáció vizsgálat (SCSA)

A SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay) teszt pontosabb mérési módszer bármely más spermium DNS töredezettséget mérő módszernél, hímivarsejtek tízezreit vizsgálja meg rövid idő alatt. A módszerrel következtetni lehet a férfiak megtermékenyítési képességére, igazolni lehet a pár meddőségének okait, el lehet dönteni a további terápiás és diagnosztikai lehetőségeket.
A SCSA vizsgálat megbízhatóságát több ezer elvégzett vizsgálat és tudományos tények is bizonyítják, ennek ellenére ennek a módszernek is akadnak ellenzői.

Hagyományosan a férfi nemzőképességet a sperma mikroszkópos vizsgálatával végzik, mely során a hímivarsejtek számát, mozgását, alakját vizsgálják.
Sajnos ezek a paraméterek nem mindig adnak választ férfi meddőség okaira ill. mesterséges megtermékenyítésben résztvevő párok sikertelenségeire.
Eddig sok esetben nem tudtuk magyarázni mi a kudarc oka, de ma már elérhető egy új módszer amivel ki lehet mutatni a spermiumok DNS sérülését is, ami a klasszikus spermium vizsgálattal nem lehetséges.

A SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay) módszerrel a hímivarsejtekben lévő DNS állomány sérülését, töredezettségét vizsgáljuk. A hímivarsejtekben DNS információ egy nagyon speciális formában “csomagolva” található. Az információt hordozó DNS szálak külső és belső tényezők hatására sérülhetnek, töredezhetnek ezáltal az átadható DNS sérül, melynek következtében a várt terhesség elmarad, korai vetélés alakul ki, a lombik eljárások sikertelenek lesznek. A DNS sérülést az ún. oxidatív stressz okozza, ez egy összetett folyamat, mely során szabad oxigén gyökök szabadulnak fel és a DNS állományt károsítják. A szabad oxigén gyök felszabadulást okozhatnak a különböző férfi reproduktív rendszert érintő gyulladások, dohányzás, kor, táplálkozás, here visszértágulat, magas here hőmérséklet, alacsony antioxidáns szint és még nagyon sok tényező.

A DNS fragmentációs teszt (SCSA) a férfi meddőségre okait vizsgálja. A termékenyítő képességet sok más tényező is befolyásolja pl. rossz hímivarsejt mozgás, acrosoma működési zavar stb. ezekben a DNS állomány még jó is lehet.
Azonban ha a DNS sérülés fokozott, még normális spermium paraméterek (szám mogás, morfológia) esetén sem jön létre a terhesség.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A spermium DNS sérülést százalékban adjuk meg 15 % százalék alatt DNS fragmentáció esetén kiváló eredmény jelent, kiváló fertilizációs potenciál. 15-25% közötti érték fokozott DNS sérülést jelent, de a megtermékenyítés még jelentősen nem befolyásolja, jó fertilizációs potenciál. 25% feletti DNS fragmentráció esetén a spontán terhesség esélye nagyon alacsony, rossz fertilizációs potenciál.
Hogyan alkalmazható ez a vizsgálat lombik ill. mesterséges megtermékenyítés esetén?

15 % alatti DNS fragmentáció estén intrauterin inszemináció végezhető (IUI). Egy tanulmányban az inszemináció sikerességét vizsgálták különböző fragmnetácós értékek esetén, IUI sikeressége 30% alatti fragmentáció során 19%-os volt, 30% feletti érték esetén csak 1.5%-os.
15-30% között DNS fragmentáció esetén in vitro fertiliázó ajánlott.
Egy tanulmány szerint 25 % alatti fragmentáció esetén a terhesség 33%-os volt, 50% felett csak 13%-os IVF kezelés során
30%-40% feletti DNS fragmentáció esetén intracitoplamatikus spermium injekció (ICSI) javasolt.

Természetesen a különböző reprodukciós (IUI, IVF, ICSI, PICSI stb.) módszerek kiválasztásánál még nagyon sok szempontot kell figyelembe venni.

A spermium DNS fragmentációs vizsgálat nagyon jó módszer azokban az esetekben is mikor nem tudunk a sikertelen lombik eljárásokra magyarázatot adni. Ez főleg azon férfiakra vonatkozik akiknél a hagyományos sperma vizsgálati paraméterek mindent rendben találtak.

Mikor javasolt a SCSA spermium DNS fragmentációs vizsgálat?

 • rossz spermium paraméterek esetén (főleg mozgási és alaki eltérések esetén)
 • ismerten eredetű meddőség
 • női oldali kivizsgálása és kezelése után továbbra is fenáll a meddőség
 • ismétlődő vetélések után (spontán terhesség ill. lombik esetén is!)
 • lombik eljárások előtt (a különböző lombik módszerek kiválasztására)
 • herevisszér tágulat (azokban az estekben mikor a hagyományos spermium paraméterek normálisak)
 • daganatos betegségek esetén (kezelések előtt és után)
 • előre haladott kor
 • környezeti károsító hatások esetén

Mire figyeljen spermium DNS fragmentációs minta adásakor?

Önmegtartóztatási idő ne legyen hosszabb 2-3 napnál!

Fertőző betegség, gyulladásos, lázas állapot, betegségek után érdemes 1-2 hónapot várni a vizsgálattal.
Bizonyos gyógyszerek ronthatják az eredményt.
Gyulladásos betegségek esetén érdemes előbb kikezelni és után végezni a vizsgálatot 1-2 hónappal.

HBA teszt

Az alap spermatogram (nemzőképességi vizsgálat)  vizsgálaton túl (spermiumszám, motilitás, morfológia), ez a módszer további információt nyújt az egészséges hímivarsejtek arányáról.
Megmutatja, hogy melyek az életképes, egészséges spermiumok.
A spermiumok érése során, amennyiben az érési folyamat károsodik  hímivarsejtek fejében ún. citoplazmatikus maradványok  találhatóak, ezek csak nagy nagyítású mikroszkóppal láthatóak.
Emelkedett spermium kreatin foszfokináz  tartalom, szintén a spermiumok funkciózavarára utalhat.
A HspA2  fehérje megfelelő szintje szükséges az egészséges kromoszóma és DNS állományhoz egységéhez, alacsony szint esetén magas a spermium DNS töredezettség.

A HBA  teszttel igazolhatóak ezek az eltérések.
A HBA tesztet mesterséges megtermékenyítés során is alkalmazzák spermium szelekcióra.
1. 4-6 kisebb a kormoszóma eltérések aránya
2. Hialuronsavhoz kötő spermiumoknak lényegesen egészségesebbek.

A HBA-teszt egy, a friss ejakulátumban lévő érett spermiumok arányának megállapítására szolgáló módszer. Az esetleges fertilitás diagnózisához semmiképpen sem elegendő a teszt által kapott eredmény, de segítséget nyújthat a pár későbbi IVF-kezelési lehetőségeinek kiválasztásában. A módszer az érett spermiumok hialuronsavkötő képességén alapszik, mely molekula a petesejtet körülvevő sejtekben, az ún. cumulusban és a tüszőfolyadékban fiziológiásan is jelen van. A hialuronsav kötésére az éretlen vagy hibás fejlődésű hímivarsejtek nem képesek, csak a nagy valószínűséggel ép kromoszóma-állományú, érett spermiumok.


A teszt korlátai: A teszt csak akkor végezhető el, ha a minta tartalmaz mozgó spermiumokat. A nagyon alacsony spermium-koncentrációjú vagy alacsony motilitású minták esetében ál negatív eredményt kaphatunk! A teszt elvégzése előtt minden esetben ajánlott SPG vizsgálatot is végezni.

A módszert fagyasztott-felengedett, valamint feldolgozott mintákon nem validálták, így alkalmazása csak friss (3 óránál nem régebbi) ejakulátum vizsgálatára ajánlott, tehát objektív eredmény a helyszínen nyert mintából várható.

A mintanyerés módja a spermiogram készítésénél leírtakkal egyezik meg. Elfolyósodás után történik a HBA-teszt elvégzése, lehetőleg 1 órán belül.

Megjegyzés: A normál kategóriájú mintáknál a határértéknél magasabb arány nem feltétlenül jelenti a fertilitás növekedését is!

Spermium acrosoma reakció vizsgálat

A megtermékenyítési folyamat során a hímivarsejtnek át kell hatolni a petesejt plazma membránján, ehhez a spermium fejében lévő speciális folyamatra van szükség amivel a petesejtbe tud hatolni. Ha ez a folyamat valami miatt károsodik a megtermékenyülés nem megy végbe. A normális spermaképet mutató mintáknál a nem megfelelő acrosoma reakció akár 30%-os is lehet.
A nem megfelelő acrosoma reakció mérhető és kimutatható így elkerülhető a további felesleges inszemináció ill. in vitro fertilizáció és egyből ICSI (intracitoplazmatikus megtermékenyítés végezhető
 • A természetes úton létrejövő termékenyítésnél az akroszóma reakció a feltétele annak, hogy a spermium és a petesejt örökítő anyaga egybeolvadjon és létrejöjjön a zigóta.
 • Ha nincs akroszóma reakció, nincs természetes úton elinduló embriógenezis sem (pl. globozoospermia).
 • Minél kisebb a spermiumok akroszóma reakcióra való hajlama, annál kisebb az esély a természetes úton való termékenyülésre.
 • Ha nincs esély a természetes úton való termékenyülésre, akkor asszisztált reprodukciós technikákat (ART) alkalmaznak.
 • Az ART-on belül mind az inszemináció, mind pedig az in vitro fertilizáció (IVF) esetében is szükséges az akroszoma reakció, mert hiányában elmarad a termékenyítés.
 • Tehát ha nem megfelelő az akroszóma reakció, megfontolandó az inszeminálás és az IVF kihagyása és direkt ICSI alkalmazása.
 • Mivel az ICSI-nél is jobb a születési arány, ha akroszóma reakciót mutató spermiummal végzik, ezért rossz akroszóma reakciót mutató spermiumokat az ICSI előtt célszerű akroszóma reakcióra stimulálni.

Spermium szabad oxigén gyök (ROS) vizsgálat

A környezeti hatások (pl. dohányzás, meleg, xenoösztrogének stb.), gyulladások, dohányzás, WIFI ill. mobilsugárzás, herevisszértágulat mind növeli az ún. szabad oxigén gyökök szintjét, ezek az anyagok a spermium DNS károsodását okozzák. A vizsgálattal ezeket a szabad oxigén molekulákat tudjuk kimutatni.

Spermium ellenes antitest (MAR)

Ezzel a vizsgálattal a hímivarsejt ellenes antitestek vizsgálhatók. Az antitestek olyan fehérje molekulák melyek a hímivarsejtekhez kapcsoldóva gátolják azok mozgását ill. agglutinációját okozzák. Az antitestek akkor keletkezhetnek mikor a vér-here gát megsérül pl. hereműtétek esetén.

Interleukin 8 vizsgálat

Az Interleukinek olyan molekulák, melyek gyulladásos folyamatokban termelődnek. Vizsgálatával a tünetmentes gyulladások (pl. prosztata) igazolhatók.

ROS( spermium szabad oxigén gyök vizsgálati)

Angol nyelvű összefoglaló a DNS fragmentáiós teszt lehetőségeiről előnyeiről és hártányairól (nem alkalmas spermium szelekcióra ill. alacsony spermium szám esetén sem érdemes elvégezni). Ez egy nagyon jó cikk a férfi sperma vizsgálatokkal kapcsolatban.
A cikk teljes szövege
itt olvasható.

SAT vizsgálat (spermium hibás kromoszóma vizsgálata)

Hibás kromoszómakészletű spermiumok kimutatása
A SAT teszt segítségével kimutatható, hogy a spermiumok hordoznak-e hibás kromoszómákat, leggyakoribb 5 kromoszóma eltérést vizsgálják. A kutatások azt igazolták, hogy a többszörös vetélések vagy megtapadási problémák hátterében gyakran férfioldali problémák állnak, többek között normálistól eltérő kromoszómakészlete. Minél rosszabb a férfi spermaképe, annál nagyobb gyakoriságban tér el a kromoszómakészlete az ideálistól. Azonban normál spermakép estén sem zárható ki teljes mértékben a kromoszóma hiba, amennyiben ismétlődő sikertelen IVF-ek következnek be. A normálistól eltérő SAT gátja lehet az embrió fejlődésének, hiszen a számban nem megfelelő férfi kromoszómák nem képesek a női oldal kromoszómáival párba állni.

Millenáris Egészség Centrum
(Millenáris Park Buda)
06-20-38-40-408
Hétfő 9-17
Kedd: 9-17
Budapest II. kerület Kis Rókus utca 17.

Hiteles andrológiai információk.
Andrológiai diagnosztika.
Teljes körű meddőségi kivizsgálás.
Andrológiai műtétek.
Merevedési zavar, korai magömlés kezelése.
Tesztoszteron hiány kezelése.

Copyright: Dr. Szabó Ferenc 2020.