Dr. Szabó Ferenc andrológiai urológiai magánrendelés

Stacks Image 29157_166
Millenáris Andrológiai Centrum Dr. Szabó Ferenc andrológus

TELJES KÖRŰ ANDROLÓGIAI KIVIZSGÁLÁS ÉS KEZELÉS!
Merevedési zavarok, tesztoszteron pótlás, férfi meddőség kezelése.
Hétfő: 8.30-16 Kedd:8.30-16 Csütörtök:8.30-13
Budán a Mammut II közelében a
Millenáris Egészség Centrumban.

Időpontfoglalás konzultációra, spermavizsgálatra és labor vizsgálatokra.

Online receptírás az EESZT-be ill. papír alapon olyan pácienseknek akik már voltak konzultáción.

Bejelentkezés és info:
Hétfő-Csütörtök: 9-16 Péntek 9-14-ig
Ha nem vesszük fel a telefont visszahívjuk!

A férfi meddőség kezelése: intrauterin inszemináció


Azokban az esetekben amikor a spermiumszám és motilitás nem túl alacsony (8-10 millió jól mozgó spermium), a női oldalon lényeges eltérés nincs intrauterin inszemináció végezhető.
A mesterséges ondóbevitel egy lehetőség a mesterséges megtermékenyítés módszerein belül.
Intaruterin inszemináció a következő esetekben ajánlott:közösülési képtelenség, szervi elváltozás vagy pszichés ok miatt, a spermiumok rossz minőségi és/vagy mennyiségi problémái, a sperma a méhszájon keresztül nem tud feljutni a méh üregébe (nem megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű a méhszájat kitöltő nyák esetleg spermiumellenes ellenanyag van a nyákban) vagy ismeretlen eredetű meddőség (teljes körű kivizsgálás után a meddőség tényleges okát nem sikerült kideríteni). 
Normális esetben az ondókilövellés (ejakuláció) során a hüvelybe jutott hímivarsejteknek csak körülbelül egy százaléka jut fel a méh üregébe és a petevezetőbe.
Amennyiben a férj vagy élettárs ondóját juttatjuk fel a méh üregébe, a beavatkozást homológ inszeminációnak nevezzük. Ha a férj, vagy élettárs ondója hímivarsejtet nem tartalmaz és életképes spermium valószínűleg a hereszövetben sincs, a pár kérésére megfelelő jogi és szakmai előírások betartásával idegen (donor) spermával donor inszemináció végezhető. Az ismeretlen (anonim) donor személy szűrése kiterjed a fertőző, a szexuálisan átvihető, valamint az öröklődő betegségekre is. 
A kezelés lényege, hogy a női petefészeknek szájon át szedendő tablettával és/vagy injekcióval történő serkentő kezelése után a férfinak a laboratóriumban mosott és megfelelően előkészített  hímivarsejtjeit tápoldat kíséretében egy finom műanyag csövön (katéter) keresztül a méh üregébe juttatják. A hímivarsejtek előkészítése 1-2 órát vesz igénybe. Ez alatt az idő alatt speciális laboratóriumi technikákkal elválasztják az egészséges, jól mozgó, megtermékenyítésre képes hímivarsejteket a kevésbé életképes hímivarsejtektől és az ondófolyadékban lévő más sejtektől. Ezt, az eredeti ondófolyadékhoz képest sokkal termékenyítőképesebb oldatot juttatják vissza a méh üregébe.
Az inszemináció eredményessége számos faktortól függ. Például azoknál a férfiaknál, akik valamilyen okból közösülésre képtelenek, de a hímivarsejtek száma, mozgása normális, jóval nagyobb az esély, mint akinek kevés és rosszul mozgó spermiuma van. Rossz spermaparaméterek esetén nagyon alacsony a sikeressége. Nőknél 35 éves életkor felett jelentősen csökken a fogamzás valószínűsége. Általában azt mondhatjuk, hogy ha az ondófeljuttatást megfelelő javallat mellett megfelelő időpontban, megfelelő előkészítés után végzik, akkor a teherbe esés esélye egy beavatkozásra számítva 10-15%, négy ciklusra, beavatkozásra számítva 50% körül van. A legnagyobb kockázata az inszeminációnak ma az ikerterhesség, esélye az átlagosnál nagyobb, körülbelül 5-10 %, különösen, ha a beavatkozást megelőzően petefészek-serkentő kezelés történt.

A férfi meddőség kezelése:In vitro fertilizáció, ICSI (intracitoplazmatikus spermium injekció)


Ha az IUI kezelés 4-6 cikluson belül nem eredményez terhességet, szóba jöhetnek más megtermékenyítési technikák, például az in vitro fertilizáció vagy ICSI .
Az in vitro fertilizáció ("lombikbébi kezelés") a petefészkek stimulálását jelenti gyógyszerese kezeléssel, a petesejteket megfelelő időpontban ultrahang vezérléssel a petefészekből leszívják és táptalajra helyezik. Ezt követően spermiumokkal megtermékenyítik. Ez történhet IVF módszerrel, mely során a hímivarsejteket a petesejt "mellé" helyezik és természetes módon történik a megtermékenyítés vagy ICSI módszerrel (spermiumok petesejtbe fecskendezik).
Jellemzően a petefészkeket humán gonadotropinokkal stimulálják. Ennek hatására általában több petesejt érik meg (10-12). 3-5 nap után az embriók közül kettőt vagy hármat a hüvelyen keresztül a méhbe juttatnak. A további embriókat folyékony nitrogénben lefagyasztják, hogy később felhasználhassák, ha nem jönne létre terhesség. A terhességi esélye 18-25% körül van.
Azokban az esetekben mikor a spermiumszám nagyon alacsony, vagy csak a hereszövetből lehet hímivarsejteket nyerni ICSI módszert alkalmaznak. Ennek lényege, hogy spermiumkot közvetlenül a petesejtbe fecskendezik.
Azokban az esetekben mikor egyátalán nincs saját hímivarsejt, donor megtermékenyítés végezhető (inszemináció, IVF vagy ICSI).
Az in vitro fertilizáció változatai mellett az érettebb embrió bejuttatása (blasztociszta transzfer), más anya (donor) petesejtjeinek alkalmazása, és a fagyasztott embriók beültetése béranyába is lehetséges. Ezek az eljárások számos erkölcsi és etikai kérdést vetnek fel. Ilyenek például a tárolt embriók megsemmisítése (különösen haláleset vagy válás esetén), a jogi anyaság béranya esetén, és a beültetett embriók számának szelektív csökkentése (az abortuszhoz hasonlóan).

Millenáris Egészség Centrum
(Millenáris Park Buda)
06-20-38-40-408
Hétfő 9-17
Kedd: 9-17
Budapest II. kerület Kis Rókus utca 17.

Hiteles andrológiai információk.
Andrológiai diagnosztika.
Teljes körű meddőségi kivizsgálás.
Andrológiai műtétek.
Merevedési zavar, korai magömlés kezelése.
Tesztoszteron hiány kezelése.

Copyright: Dr. Szabó Ferenc 2020.