Dr. Szabó Ferenc andrológiai urológiai magánrendelés

Stacks Image 21290_166
Millenáris Andrológiai Centrum Dr. Szabó Ferenc andrológus

TELJES KÖRŰ ANDROLÓGIAI KIVIZSGÁLÁS ÉS KEZELÉS!
Merevedési zavarok, tesztoszteron pótlás, férfi meddőség kezelése.
Hétfő: 8.30-16 Kedd:8.30-16 Csütörtök:8.30-13
Budán a Mammut II közelében a
Millenáris Egészség Centrumban.

Időpontfoglalás konzultációra, spermavizsgálatra és labor vizsgálatokra.

Online receptírás az EESZT-be ill. papír alapon olyan pácienseknek akik már voltak konzultáción.

Bejelentkezés és info:
Hétfő-Csütörtök: 9-16 Péntek 9-14-ig
Ha nem vesszük fel a telefont visszahívjuk!

Varicokele műtétet jelenleg nem végzek!

Varicokele, herevisszér tágulat jelentősége


A varicokele a here körüli vénák tágulatát jelenti. Ennek az oka a vénabillentyűk elégtelensége, a ondóvezetéket körülvevő izmok gyengesége ill. a bal véna merőleges vesevénába ömlése (emiatt a varicokele 95%-ban bal oldali).
A pontos ok, hogy a herevisszér tágulat (varicokele) miért okoz meddőséget jelenleg sem ismert teljesen. Csökkent véráramlás miatt kialakuló fokozott herén belüli nyomás a here sorvadáshoz, csökkent heremérethez vezet. Emelkedik a vénás pangás miatt a here hőmérséklete ez károsítja a spermium termelést. Egy másik ok szerint a vénás visszaáramlás miatt a vese vénából toxikus anyagok kerülnek a heréhez.
A varicokele előfordulása 15-20%.
A varicokele a férfi meddőség második leggyakoribb oka.

Varicokele klinikai képA varicokele okozhat csökken spermiumszámot, csökkent mozgási paramétereket és morfológiát. A varicokele gyakran megtalálható azoospermia esetén (nincs az ondóban spermium). Gyakran az FSH emelkedik a károsodott csírahám miatt, ha az FSH magas műtéti eredményesség tekintetében rossz prognózist jelent. Előfordulhat here fájdalom és here húzó érzés főleg hosszabb állás vagy erős fizikai munka után. Szoros alsónadrág is fokozhatja a problémát.

Varicokele diagnózisTapintással állva !!! kell vizsgálni, az ún. Valsalva manőverre (erős hasprés) fokozódik a tágulatat. Hosszan fentálló varicokele csökkenti a here méretét és konzisztenciáját.

Stádium beosztás

I. Fokú tágulat csak Valsalva manőverre tapintható.
II. Fokú tágulat egyértelműen tapintható
III. Fokú tágulat szemmel látható vénás tágulat

A III. fokú here visszértágulat könnyen diagnosztizálható, a kisebb fokú visszértágulat diagnózisa nehezebb lehet, főleg kövérebb betegnél vagy előzetes műtét esetén.
A diagnózis egyértelmű színes ultrahang vizsgálattal l.d here UH vizsgálatok.
A műtéti eredményességet több tényező is befolyásolja pl.a varicokele nagysága, mióta áll fent van e jobb oldali. visszértágulat.

Varicokele műtéti indikációk


A mai szakmai irányelvek szerint a varicokele kezelésének indikációja a legalább 1 (de inkább 2) éve medd párkapcsolat, amikor a férfinál a herevisszér-tágulat tapintható (Dubin−Amelar II. stádium), és mellette legalább egy klasszikus spermaparaméter károsodott, valamint nincs ni meddségi faktor, és a partner életkora 36 év alatti.
Kln indikáció lehet a herefájdalom, amennyiben annak lehetséges egyéb okait kizártuk.
Napjainkban vitatott indikációs terlet a nem el‐ záródásos eredet azoospermia mellett talált here‐ visszér-tágulat, ill. a hypogonadismus és a magas DNS -fragmentációs érték melletti varicokele.

Varicokele sebészi módszerek


Többféle módszer létezik
Magas lekötése, subinguinális műtét, laparaszkopos megoldás, Mikrosebészeti módszerek.
A saját gyakorlatomban az ún. subinguinális mikrodisszekciós módszert alkalmazom.
A műtét során a hímvesszőgyök szintje felett ejtett lágyéktáji k.b. 2-3cm-es metszésből előemeljük a funikulust, megnyitjuk és a tág vénákat átvágjuk. A vénák nem kerülnek eltávolításra. Ezáltal a vér csak az ondóvezeték melleti. vénákon áramlik vissza. Megszűnik a kóros pangás és a reflux.
A műtétet altatásban végezzük. A beteg műtét napján hazamehet. A műtét után k.b 2 hét pihenés javasolt. 4-6 hét múlva lehet sportolni vagy nehezet emelni. A műtétet követően here körüli vizenyő vagy here gyulladás is nagyon ritkán átmenetileg kialakulhat.
Ha a nyirokkeringés is károsodik here vízsérv( hydrokele) is létrejöhet. Ez az estek néhány százaléka (2-5%).
A műtét után 4-6 hónappal ismételt spermatogram elvégzése javasolt.
A műtét után 60-70%-ban javulnak a spermaparaméterek és 40-60%-ban a jön létre terhesség.

Here visszértágulat (varicokele) műtéti képe.

Varicokele vágás helye.
Varicokele (here visszértágulat) műtéti helye
Lekötött vénák műtétii képe.
Varicokele, tág  herevisszerek lekötése.
Here visszértágulat,
Herevisszér tágulat műtéti képe
Stacks Image 21305
play1
Bal oldali varicokele műtét helyi érzéstelenítésben.
thex Created with Sketch.

Varicokele műtét video

Esetismertetések (varicokele, herevisszér tágulat) témakörében:

1. ESET klasszikus:
Férj 32 éves, feleség 30 éves. 1.5 éve szeretnének gyermeket. Női kivizsgálás negatív.
A férjnél a spermatogram vizsgálat csökkent mozgási paraméterek igazolt. Fizikálisan a férjnél bal oldali here körül tág vénás hálózat igazolódott, melyet a here ultrahang is megerősített. A műtét elvégzését követően 6 hónap múlva a spermatogram normalizálódott. 10 hónap múlva spontán terhesség jött létre.
2.ESET lombik után varicokele műtét: férfi oldali meddőség miatt előző kapcsolatban 2 sikertelen lombik, jelenlegi kapcsolatában 1 év óta nem jön létre a terhesség. Az elvégezett andrológiai konzultáció bal oldali varicokelét, alacsony hímivarsejtszámot igazolt. A műtét elvégzését követően 1.5 évvel spontán terhesség jött létre.
3. ESET kétoldali varicokele (ritka):
Férj 34 éves, feleség 32 éves. Egészszéges 4 éves gyermekük van spontán terhességből. 2 éve szeretnének ismételten gyermeket. Az elvégezett spermatogram alacsony spermiumszámot mutatott, konzervatív kezelésre ez a kép nem javult. A férjnél elvégezet vizsgálatok (fizikális és here UH) KÉTOLDALI herevisszér tágulatot igazoltak. KÉTOLDALI varicokele műtétet végeztünk, melyet követően 3 hónap után spontán terhesség következett be, egészséges gyermek született.

Az esetek kapcsán két nagyon fontos tapasztalatom az alapos andrológiai vizsgálat, a herék fizikális és ultrahangos! vizsgálata és hormonvizsgálatok (FSH, LH,tesztoszteron, prolaktin, TSH) elvégzése. A másik tényező az idő, a műtét után a javulásig eltelt idő 6 hónap-2 év is lehet.

Millenáris Egészség Centrum
(Millenáris Park Buda)
06-20-38-40-408
Hétfő 9-17
Kedd: 9-17
Budapest II. kerület Kis Rókus utca 17.

Hiteles andrológiai információk.
Andrológiai diagnosztika.
Teljes körű meddőségi kivizsgálás.
Andrológiai műtétek.
Merevedési zavar, korai magömlés kezelése.
Tesztoszteron hiány kezelése.

Copyright: Dr. Szabó Ferenc 2020.